ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα του Matrix24.gr στον Εθελοντισμό

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία -Προστασία σπάνιων πουλιών και βιοτόπων

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) είναι περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα.

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία -Προστασία σπάνιων πουλιών και βιοτόπων

To έργο της περιλαμβάνει δράσεις προστασίας και μελέτης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης, καθώς και παρεμβάσεις για τα κρίσιμα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος. Μάλιστα το 1993 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο της.

Ειδικότερα, η ΕΟΕ πραγματοποιεί:

• Δράσεις Προστασίας Πουλιών και Διαχείρισης των Βιοτόπων τους. Αυτές περιλαμβάνουν φύλαξη και παρακολούθηση προστατευόμενων περιοχών, καταμέτρηση πληθυσμών πουλιών, αναβάθμιση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, διαχείριση και αποκατάσταση βιοτόπων. Midwinter_HOS_Amvrakikos_RoulaTrigou

• Yλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α.Τρίτσης», στη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα Πύλουκαι στονΥγρότοπο Άγρα Βρυττών Νησίου, υποστήριξη προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσηςσχολείων σε προστατευόμενες περιοχές, δημιουργία φορητών εκπαιδευτικών πακέτων

• Δράσεις Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησηςγια την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους. Λειτουργία περιπτέρων ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, διοργάνωση εκδηλώσεων, διοργάνωση εξορμήσεων παρατήρησης των πουλιών.

L_educ_5

• Συμβουλευτική Υποστήριξη σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς παρέχοντας πολύτιμη επιστημονική γνώση για τη σωστή διαχείριση και θεσμοθέτηση των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας, επιδιώκει τη βελτίωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αποτελεσματική εφαρμογή της, και παρεμβαίνει για την προστασία σημαντικών περιοχών.

Από το 1994, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι εταίρος της BirdLife International της μεγαλύτερης παγκόσμιας ομοσπονδίας για την προστασία των πουλιών. Σκοπός της BirdLife είναι ο συντονισμός όλων των ορνιθολογικών οργανώσεων σε διεθνές επίπεδο. Ένα χαρακτηριστικό προϊόν αυτής της συνεργασίας είναι ο προσδιορισμός των Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά και η ένταξή τους στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Μπορείτε να δείτε τον χάρτη εδώ.

Στην περίοδο δράσης της, η ΕΟΕ, έχει να επιδείξει πολλές επιτυχίες. Μεταξύ των άλλων, έχει καταφέρει να

  • πραγματοποιεί προγράμματα για την προστασία απειλούμενων ειδών, όπως ο Αιγαιόγλαρος, ο Μαυρόγυπας, οΜαυροπετρίτης, ο Αργυροπελεκάνος, η Λαγγόνα, η Νανόχηνα.
  • πραγματοποιεί προγράμματα για την προστασία των σημαντικών περιοχών για τα πουλιά, όπως στο Πόρτο Λάγος, στον Αμβρακικό, στην Πρέσπα, στη Γιάλοβα, στα Αντικύθηρα και αλλού.
  • ιδρύσει τον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων, ένα μοναδικό για τη Μεσόγειο σταθμό παρακολούθησης της μετανάστευσης, μέσω της δακτυλίωσης και της παρακολούθησης των αρπακτικών.

Για να δείτε όλες τις δράσεις και τα προγράμματα της ΕΟΕ, καθώς και ένα κατάλογο με όλα τα προστατευόμενα είδη πουλιών, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=1947

Εάν ενδιαφέρεστε να προσφέρετε εθελοντική εργασία, συμπληρώστε την φόρμα εθελοντισμού εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 8228704

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.