ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρό δημοσίευμα του Independent

Οι Άγγλοι μέμφονται τον Κλούνεϊ για την επιστροφή των ελγίνειων μαρμάρων

Η δήλωση του Τζορτζ Κλούνεϊ, αναφορικά με την επιστροφή των ελγίνειων μαρμάρων στην Ελλάδα, δεν πέρασε απαρατήρητη από τα βρετανικά ΜΜΕ, με τη βρετανική εφημερίδα Independent να αναφέρεται εκτενώς στο ζήτημα. «Ο Κλούνεϊ δεν ξέρει τι λέει» αναφέρει στην εφημερίδα ο επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού.

Οι Άγγλοι μέμφονται τον Κλούνεϊ για την επιστροφή των ελγίνειων μαρμάρων

Με τίτλο «Ο Τζορτζ Κλούνεϊ πιστεύει ότι η Βρετανία θα έπρεπε να χάσει τα μάρμαρά της», ο δημοσιογράφος Ιαν Τζόνστον αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωταγωνιστή του Χόλιγουντ κατά τη διάρκεια της προώθησης της νέας του ταινίας «Μνημείων άνδρες».

Στο κείμενό του ο Τζόνστον αναφέρει: «Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Ελγιν πήρε τα μάρμαρα από τον Παρθενώνα χωρίς άδεια», παραθέτοντας στο σχόλιο του ηθοποιού «Ίσως δεν θα ήταν κακό να επιστρέφονταν. Νομίζω ότι είναι μια καλή ιδέα. Πιστεύω ότι θα ήταν ένα πολύ δίκαιο και πολύ ωραίο πράγμα. Ναι, νομίζω ότι είναι αυτό που πρέπει να κάνει (η Βρετανία)».

Στο δημοσίευμα, μάλιστα, δηλώσεις κάνει και ο επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, Τζον Γουιτινγκέιλ, ο οποίος ουσιαστικά υποστηρίζει ότι ο ηθοποιός δεν ξέρει τι λέει.

«Είμαι θαυμαστής του Τζορτζ Κλούνεϊ, αλλά σέβομαι το γεγονός ότι πιθανώς δεν γνωρίζει την ιστορία των Ελγίνειων Μαρμάρων και το νόμιμο δικαίωμα που έχει η Βρετανία για αυτά. Είναι Αμερικανός. Υποθέτω ότι δεν ξέρει γιατί η Βρετανία απέκτησε τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Υπάρχει η ισχυρή άποψη ότι πρέπει να παραμείνουν στη Μ. Βρετανία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γουιτινγκέιλ.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δηλώνει στην εφημερίδα ότι «όλοι έχουν το δικαίωμα της γνώμης τους», τονίζοντας, όμως, ότι είναι στο συμφέρον όλων τα γλυπτά να παραμείνουν στη συλλογή του μουσείου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.