ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ούτε συνεννοημένο…

Δυο σημαντικές ειδήσεις είδαν σχεδόν ταυτόχρονα το φως της δημοσιότητας, ειδήσεις που αποδεικνύουν ότι τα μνημόνια, η λιτότητα και η κρίση δεν στραγγαλίζουν μόνο τα οικονομικά της χώρας και βυθίζουν την κοινωνία σε αδιέξοδα αλλά τσακίζουν την ίδια την δημοκρατία, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ποιότητα τους.

Είδηση 1η :

Υποχώρηση της ελευθερίας του τύπου διαπιστώνει στην Ελλάδα η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», της οποίας η ετήσια έκθεση αποτελεί βαρόμετρο για την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην έκθεση για το 2014, η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση, δηλαδή έχει υποχωρήσει κατά 14 μονάδες σε σύγκριση με την περσινή της αξιολόγηση.

Είδηση 2η :

Παρέμβαση της ανακρίτριας της Κω, η οποία με έγγραφό της ζητά από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega να μην μεταδώσει την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, με θέμα το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι όπου πολλοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους. Η ανακρίτρια υποστηρίζει ότι αν προβληθεί η εκπομπή θα παραβιασθεί η μυστικότητα της ανάκρισης.

Κι όμως πρέπει να επαναλάβουμε τα «αυτονόητα»:
• Άλλη η δουλειά του δημοσιογράφου και άλλη του δικαστικού λειτουργού.
• Η δημοσιογραφική έρευνα οφείλει να βοηθά την δικαστική.
• Η παρεμπόδιση του έργου των δημοσιογράφων και ακόμη περισσότερο η απόπειρα προληπτικής λογοκρισίας δεν ταιριάζουν σε δημοκρατικά οργανωμένη χώρα που μάλιστα ασκεί την προεδρία της ΕΕ.
• Τα ΜΜΕ, δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρούνται εχθροί της δικαιοσύνης αλλά οφείλουν να είναι αρωγοί και συμπαραστάτες της στην αναζήτηση της αλήθειας.
Κι όμως αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα στην «παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου», η Ελευθερία του Τύπου καταγράφεται στην 99η θέση κάτω από το γειτονικό Κόσσοβο (80η θέση) και τα Κατεχόμενα της Κύπρου στην 83η!
Το 2013 βλέποντας την Ελλάδα να φιγουράρει στην 84η θέση στον Ετήσιο Δείκτη για την Ελευθερία του Τύπου, της οργάνωσης «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», ανάμεσα σε Αφρικανικές χώρες και δικτατορίες πολλοί ίσως σκέφτηκαν ότι είχαμε φτάσει στον πάτο την κατρακύλας. Είναι εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα έχει βυθιστεί περισσότερο από 50 θέσεις στο δείκτη ελευθερίας του Τύπου σε διάστημα μόλις πέντε ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση οι λόγοι της κατρακύλας εστιάζονται στα εξής:
• Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ενημέρωσης στην Ελλάδα
• Τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν τη φήμη ότι είναι το αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων
• Δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις διαδηλώσεις έχουν πέσει θύματα βίας και από την αστυνομία ενώ η κατάσταση γύρω από την ασφάλεια των δημοσιογράφων έχει επιδεινωθεί με την άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Τα ηγετικά στελέχη της και οι υποστηρικτές της, στοχοποιούν ανοικτά δημοσιογράφους, ενώ οι σωματικές επιθέσεις γίνονται συστηματικά και αυξάνονται οι απειλές δολοφονίας
• Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μία απόφαση άνευ προηγουμένου για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκλεισε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, που είχε τέσσερα κανάλια και πέντε ραδιοσταθμούς
Συνεπώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα ακυρώσει το Μνημόνιο και θα τερματίσει τη λιτότητα μαζί με την οικονομική ανακούφιση και την παραγωγική ανασυγκρότηση που θα βγάλει την κοινωνία από το τέλμα, θα δώσει και φυσαλίδες οξυγόνου στην δημοκρατία, στην ελευθερία του τύπου και στο δικαίωμα στην ενημέρωση η οποία σήμερα μοιάζει με προπαγάνδα. Οι δείκτες ποιότητας δημοκρατίας, προστασίας δικαιωμάτων και ελευθερίων μπορεί να μην αποτιμούνται εύκολα οικονομικά, είναι όμως άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών που καταρρέει, όχι μόνο από την οικονομική ασφυξία αλλά και από την δημοκρατική απίσχναση και την ένταση του αυταρχισμού.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΟΡΕΣΤΗΣ 14:21 18/02/2014

    γελάει ο κόσμος… ο σταλινοσύριζα υπέρμαχος του τύπου κλπ κλπ

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.