ΚΟΣΜΟΣ

Συνέχεια στην κόντρα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Τι απαντά ο Κλούνεϊ στο δήμαρχο του Λονδίνου

«Πρόκειται για υπερβολές που λέγονται με μερικά ποτήρια ουίσκι. Έχω βρεθεί κι εγώ καμιά δύο φορές σε αυτήν τη θέση και δεν κρατώ κακία», απαντά ο σταρ σταρ του Χόλιγουντ στο δήμαρχο του Λονδίνου, ο οποίος του είχε επιτεθεί φραστικά όταν ο Κλούνει είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Τι απαντά ο Κλούνεϊ στο δήμαρχο του Λονδίνου

Για δεύτερη εβδομάδα ο βρετανικός Τύπος ασχολείται με το θέμα και είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα φιλοξενεί δηλώσεις του ηθοποιού ο οποίος απαντά στην επίθεση που δέχθηκε από τον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

«Είμαι μεγάλος θαυμαστής του δημάρχου, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο αξιότιμος φίλος μου δεν είχε πραγματικά πρόθεση να με συγκρίνει με τον Χίτλερ. Πρόκειται για υπερβολές που σβήνονται με μερικά ποτήρια ουίσκι. Έχω βρεθεί κι εγώ καμιά δύο φορές σε αυτήν τη θέση και δεν κρατώ κακία», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

Επιπλέον τονίζει πως «όταν, όμως, πρόκειται για πραγματικά γεγονότα και όχι για αποκυήματα της φαντασίας, θα πρέπει κανείς να κοιτάξει τους κανονισμούς της Ουνέσκο που έχουν γίνει αποδεκτοί από όλες τις πλευρές. Ένα κράτος που καταλαμβάνει μια χώρα δεν μπορεί να πουλά την εθνική πολιτιστική κληρονομιά της», τονίζει ο Κλούνεϊ και παράλληλα επισημαίνει πως «ακόμα πιο σχετικό είναι το γεγονός ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα απομακρύνθηκαν βάναυσα από τον ναό από τους Τούρκους και μετά πωλήθηκαν. Ήταν ένα μοναδικό μνημείο που κομματιάστηκε. Είναι σαν να κομματιάσεις το άγαλμα του Δαβίδ και το κεφάλι του να βρεθεί στην Αγγλία, το μπράτσο του στο Βατικανό και ο κορμός του στο Μητροπολιτικό Μουσείο».

Τέλος, ο Αμερικανός ηθοποιός τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά εκθέματα σχεδόν σε κάθε χώρα, όπου θα μπορούσε, αν ανοίξει μια τέτοια συζήτηση και το προσφορότερο έδαφος για μια τέτοια συζήτηση, να είναι εκεί που υπάρχει το προφανές. Σε δημοσκοπήσεις που διεξάγονται, οι Βρετανοί τάσσονται, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα και ο υπόλοιπος κόσμος συμμερίζεται την άποψη αυτή. Έτσι έχουν τα πραγματικά γεγονότα και αυτά πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς. Αλλά, ίσως είναι καλύτερα να με συγκρίνουν με τον Χίτλερ».

«Υποστηρίζει τη χιτλερική ατζέντα»

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον την προηγούμενη εβδομάδα από την στήλη του στην εφημερίδα Daily Telegraph είχε επιτεθεί στον Κλούνεϊ, λέγοντας πως με αφορμή την ταινία που προωθεί φαίνεται να υποστηρίζει την χιτλερική ατζέντα σχετικά με τους βρετανικούς πολιτιστικούς θησαυρούς. Πιο συγκεκριμένα είχε πει τα εξής:

«Κάποιος πρέπει άμεσα να αποκαταστήσει τα μάρμαρα του Κλούνεϊ, ο οποίος προωθεί αυτήν τη στιγμή την ταινία του, που διαπραγματεύεται έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι ο ίδιος ο Γκέριγνκ σχεδίαζε να λεηλατήσει και το Βρετανικό Μουσείο. Και πού προόριζαν οι Ναζί να στείλουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα; Στην Αθήνα. Με τις δηλώσεις του ο Κλούνεϊ δεν υποστηρίζει τίποτα περισσότερο από την χιτλερική ατζέντα για τους βρετανικούς πολιτιστικούς θησαυρούς. Θα πρέπει να παραβλέψει το χολιγουντιανό σενάριο και να μείνει πιστός στα ιστορικά δεδομένα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.