ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχητικά στοιχεία από τον Β.Κορκίδη

Ανύπαρκτη η νεανική επιχειρηματικότητα

«Έχουμε σχεδόν ανύπαρκτες ροές νέων (ηλικιακά) επιχειρηματιών στην ελληνική αγορά» σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

Ανύπαρκτη η νεανική επιχειρηματικότητα

Ο κ.Κορκίδης μίλησε στο διευρυμένο συνέδριο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Δήμου Πειραιά, με την υποστήριξη της Ελληνογαλλικής Σχολής Saint Paul με θέμα: ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ: «Βελτιώνοντας το Παρόν, Διασφαλίζοντας το Μέλλον».

Σημείωσε ότι το Διαδίκτυο είναι ευκαιρία νέας επιχειρηματικότητας, αφού πλέον υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000 νέες ελληνικές επιχειρήσεις το έχουν ως κύριο συστατικό του επιχειρηματικού τους μοντέλου.

Τόνισε ότι για το ελληνικό εμπόριο, το οποίο για δεκαετίες δεχόταν αλλεπάλληλα κύματα νέων απασχολουμένων, η προώθηση άμεσων παρεμβάσεων αντιστροφής της αρνητικής πορείας που έχει λάβει η απασχόληση των νέων είναι βασική προτεραιότητα.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ανέφερε στοιχεία για την απασχόληση στον κλάδο του εμπορίου. Το 2008 σηματοδοτεί τον τερματισμό μιας μεγάλης περιόδου σταθερής και ταχείας αύξησης της απασχόλησης στο εμπόριο και την απαρχή μιας περιόδου συρρίκνωσης. Το 2013 η απασχόληση στο εμπόριο, είπε ο κ. Κορκίδης, έφτασε στα επίπεδα του 1997, με απώλειες 176.400 καθαρών θέσεων εργασίας ή αλλιώς το 21,2% των θέσεων εργασίας του 2008. «Την ίδια στιγμή, βέβαια, παρά τη σημαντική μείωση στο επίπεδο απασχόλησης, το εμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί τον κυριότερο κλάδο απασχόλησης της ελληνικής οικονομίας. Το 2013 συγκέντρωνε το 18,1% της συνολικής και το 20,9% της μη αγροτικής απασχόλησης , μια κατάσταση ελαφρά βελτιωμένη σε σχέση με το 2012 (17,9%). Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, καταδεικνύει και τη δυναμική του κλάδου μας ο οποίος είναι εγγεγραμμένος την κοινωνική και οικονομική δομή της χώρας μας», ανέφερε.

«Ως προς τη νεανική απασχόληση» επεσήμανε ο κ Κορκίδης, «ένας στους 4 νέους, κάτω των 25 ετών, που εργάζονται στον μη αγροτικό τομέα απασχολείται στο εμπόριο, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε και διατηρούμε την ικανότητα προσέλκυσης νεανικού εργατικού δυναμικού». Παραταύτα, συμπλήρωσε, το μερίδιο των νέων κάτω των 30 ετών στη συνολική απασχόληση του εμπορίου μειώνεται από 21,9% το 2008 σε 16,0% το 2013. Ουσιαστικά, κατά την περίοδο 2008-2013 η μέση μεταβολή της συνολικής νεανικής απασχόλησης (μέσος όρος της μείωσης) στο εμπόριο κυμάνθηκε σε ένα επίπεδο της τάξεως του 50%, ενώ η ετήσια μέση μεταβολή (συρρίκνωση) 2013/2012 της συνολικής απασχόλησης, κυμάνθηκε σε ένα επίπεδο της τάξεως του 17-18%. Την ίδια στιγμή η απώλειες θέσεων επιχειρηματιών εντοπίζονται σε ηλικίες κάτω των 40 και καταγράφονται σχεδόν ανύπαρκτες ροές νέων (ηλικιακά) επιχειρηματιών στην ελληνική αγορά. «Υπ' αυτήν την έννοια, για το κλάδο εμπορίου, η κατεύθυνση των οικείων πολιτικών θα πρέπει να είναι τριπλή: ανάσχεση της αρνητικής πορείας της απασχόλησης, παροχή κινήτρων για την ενεργοποίηση νέων επιχειρηματιών, αξιοποίηση του υπαρκτού δυναμισμού του κλάδου σε αυτές τις ηλικίες» όπως ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

Τέλος σημείωσε, όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού διαμορφώνουν ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για τη βελτίωση της κατάστασης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.