ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πονοκέφαλος με σταυρό και ασυμβίβαστο

Γράφουν – σβήνουν για τις ευρωεκλογές

Δεν έχει καταλήξει ακόμη η κυβέρνηση για τις λεπτομέρειες για το σταυρό στις ευρωεκλογές, την ώρα που διαπιστώνεται ότι εν ενεργεία βουλευτές έχουν ασυμβίβαστο!

Γράφουν – σβήνουν για τις ευρωεκλογές

Μπορεί ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος να επέμενε φορτικά για την υιοθέτηση του σταυρού στις εκλογές για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών, μπορεί ο κ. Αντώνης Σαμαράς να αποφάσισε να στηρίξει, για άλλη μία φορά, τον κυβερνητικό του εταίρο ωστόσο από την απόφαση στην... υλοποίηση η απόσταση που πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση αποδεικνύεται μεγάλη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχουν ακόμη καταλήξει για τον αριθμό των σταυρών που θα δικαιούται να βάλει κάθε ψηφοφόρος, με τον κ. Γ. Μιχελάκη να επαναλαμβάνει ότι θα είναι από 3 έως 5. Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι θα είναι μέχρι 4 οι σταυροί, δηλαδή οι υποψήφιοι που θα μπορεί κάθε εκλογέας να επιλέγει από τη λίστα των 42.

Ως προς το ενδεχόμενο να διαιρεθεί η επικράτεια σε μείζονες περιφέρειες, που απασχόλησε επίσης τα κυβερνητικά στελέχη, αυτό φαίνεται ότι εγκαταλείπεται και η εκλογή θα γίνει για το σύνολο της χώρας σε μία περιφέρεια.

Ωστόσο, νέος πονοκέφαλος προέκυψε εξαιτίας της πρόβλεψης της νομοθεσίας για ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του εν ενεργεία βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου και του... υποψηφίου για την ευρωβουλή. Το ασυμβίβαστο έβαζε ουσιαστικά φρένο στα σχέδια πολλών εκ των βουλευτών που θα ήθελαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στις εκλογές για τις Βρυξέλλες, καθώς θα έπρεπε να παραιτηθούν αμέσως με την υποβολή της υποψηφιότητάς τους και, συνεπώς, να διακινδυνεύσουν την απώλεια και της έδρας στην ελληνική Βουλή. Παράλληλα, οδηγούσε σε τραγελαφικές καταστάσεις, τις οποίες καλούνταν να αντιμετωπίσουν υποψήφιοι. Για παράδειγμα, ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, στέλεχος της ΔΗΜΑΡ που δεν έγινε βουλευτής καθώς ο κ. Φ. Κουβέλης επέλεξε την έδρα στην Β’ Αθηνών, σχεδίαζε να είναι υποψήφιος για την ευρωβουλή με λίστα. Ωστόσο, ο τρόπος εκλογής άλλαξε και στους υποψήφιους προστέθηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός. Με το ασυμβίβαστο, αν ο Ψαριανός θέσει υποψηφιότητα για τις Βρυξέλλες, αυτομάτως ο κ. Χατζησωκράτης ορκίζεται βουλευτής. Ωστόσο, αν ισχύει η βούλησή του να πάει στις Βρυξέλλες θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα ή να μην αποδεχθεί την ανακήρυξή του, με τον κίνδυνο να απωλέσει και τις δύο έδρες!!!

Κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίστηκαν χθες να κατανοούν πώς διατήρηση του ασυμβίβαστου θα οδηγούσε σε... μηδενική συμμετοχή κορυφαίων στελεχών που είναι παράλληλα και βουλευτές στην Ελλάδα. Στον αντίποδα, η γενικευμένη άρση του ασυμβιβάστου θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές και... ακίνδυνες, αφού σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής στην ευρωβουλή τα έδρανα του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα θα τους περίμεναν, υποψηφιότητες βουλευτών και τον, εκ του αποτελέσματος, εξοστρακισμό των εν ενεργεία ευρωβουλευτών από τις εκλόγιμες θέσεις.

Πάντως, πηγές του υπουργείο Εσωτερικών ουσιαστικά προεξοφλούν ότι θα έρθει ρύθμιση που θα αίρει το ασυμβίβαστο, την ίδια στιγμή που κορυφαίες πολιτειακές πηγές αντιμετωπίζουν με προβληματισμό την προχειρότητα με την οποία προωθείται η εν λόγω ρύθμιση και δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης πώς για την άμεση εφαρμογή των αλλαγών δεν απαιτείται η ειδική πλειοψηφία των 180 της Βουλής θα αποδεχθεί ασθενείς, οδηγώντας εν τέλει την κρίση του νόμου στα δικαστήρια.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.