ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στη μηνιαία παρακράτηση των επικουρικών

Εικονικές αυξήσεις στους συνταξιούχους

Φουσκωμένοι θα είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των συνταξιούχων λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης.

Εικονικές αυξήσεις στους συνταξιούχους

Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη θα δουν περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς, τους τα οποία ωστόσο θα καταβάλλουν ένα χρόνο αργότερο με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας υποχρεώνονται σε αλλαγή της νομοθεσίας εξαιτίας της αδυναμίας των υπηρεσιών τους να υπολογίσουν αθροιστικά τη μηνιαία παρακράτηση σε κύρια και επικουρική σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι η μηναία παρακράτηση θα υπολογιστεί για τη κύρια σύνταξη με συντελεστές 22%, 32%, και 42%  ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, ενώ στις επικουρικές δεν θα γίνει καμία παρακράτηση. Ειδικότερα η αποδοχές αυξάνονται κατά: 

  • 4,94 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 100 ευρώ το μήνα.
  • 9,85 ευρώ για μηνιαία επικουρική σύνταξη 200 ευρώ.
  • 29,55 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 300 ευρώ το μήνα.
  • 59,10 ευρώ για μηνιαίες επικουρικές συντάξεις ύψους 400 ευρώ.
  • 73,87 ευρώ για επικουρικές συντάξεις 500 ευρώ το μήνα.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους, οι κρατήσεις του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών υπολογίζονταν ξεχωριστά από κάθε ασφαλιστικό ταμείο. Για τις κύριες συντάξεις ο υπολογισμός των μηνιαίων κρατήσεων γινόταν με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών, δηλαδή με συντελεστές 22%, 32% και 42%, ενώ για τις επικουρικές και τα λοιπά βοηθήματα ίσχυε ξεχωριστή κλίμακα με πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, 5% (για επικουρική σύνταξη ύψους έως 2.500 ετησίως), 10% (για επικουρική ύψους έως 4.500 ευρώ) και 15% (στην περίπτωση που η επικουρική σύνταξη ξεπερνούσε τα 4.500 ευρώ).

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.