ΕΛΛΑΔΑ

Τα κριτήρια για τον υποψήφιο γονέα

Ο Γολγοθάς για την υιοθεσία παιδιού στην Ελλάδα

Άτεκνα ζευγάρια που βρίσκονται σε απόγνωση, επιλέγουν τη «σκοτεινή» πλευρά για να υιοθετήσουν ένα παιδί, αφού η διαδικασία δια της νομίμου οδού είναι χρονοβόρα και έχει απίστευτη γραφειοκρατία.

Ο Γολγοθάς για την υιοθεσία παιδιού στην Ελλάδα

Μέχρι και πέντε χρόνια μπορεί να περιμένει ένα ζευγάρι για να υιοθετήσει ένα παιδί στην Ελλάδα. Η διαδικασία είναι τρομερά χρονοβόρα και η γραφειοκρατία αποτρεπτική.

Οι υποψήφιοι γονείς πρέπει να κάνουν αίτηση και τον πρώτο χρόνο η κοινωνική λειτουργός πραγματοποιεί μία συνάντηση μαζί τους. Εκείνη εισηγείται στο επιστημονικό συμβούλιο την έγκριση ή την απόρριψη του ζευγαριού. Όπως γράφουν «Τα Νέα», μετά από τρία χρόνια το ζευγάρι θα ενημερωθεί, μέσω αλληλογραφίας, για την έγκριση.

Στη συνέχεια και εφόσον το ζευγάρι εξακολουθεί να επιθυμεί την υιοθεσία, θα πρέπει σε ένα διάστημα τριών μηνών να πραγματοποιήσει 10-13 συναντήσεις με κοινωνικούς λειτουργούς, προκειμένου να διερευνηθούν από τους ειδικούς, τα κίνητρα και η προσωπικότητα των υποψήφιων ανάδοχων γονέων.

Αφού ολοκληρωθούν κι αυτές οι διαδικασίες και εγκριθεί το ζευγάρι, θα πρέπει να περιμένει την καταλληλότητα του παιδιού. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ζευγάρι δεν επιλέγει παιδί, αλλά ο κοινωνικός λειτουργός, ο οποίος μέσα από τη συζήτηση με τους υποψήφιους γονείς, έχει αναδείξει το προφίλ του παιδιού που επιθυμούν!

Εν συνεχεία υπάρχει ένα δεκαπενθήμερο προσαρμογής που γίνεται σε προσομοίωση σπιτιού που φτιάχθηκε στο Μητέρα. Εκεί μένουν για περίπου για 15 ημέρες, γονείς και παιδί (την ημέρα).

Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι θετοί γονείς:

Το κίνητρο για υιοθεσία να είναι παιδοκεντρικό

Πρέπει να έχει σταθερό σπίτι και εισόδημα τη στιγμή που εξετάζεται από τους κοινωνικούς λειτουργούς

Να μην είναι άνεργος

Το ποινικό του μητρώο να είναι καθαρό

Να είναι έως 60 ετών και η ηλικιακή διαφορά που θα έχει με το παιδί, να μην είναι πάνω από 50 χρόνια

Το παιδί που θα υιοθετηθεί να είναι αποδεκτό, όχι μόνο από τον θετό γονέα, αλλά και από την ευρύτερη οικογένεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και εκείνα που έχουν προβλήματα υγείας μένουν στα αζήτητα!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.