ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ομιλία Γιαννίτση από εκδήλωση στις Βρυξέλλες

«Η κεντροαριστερά πρέπει να διατυπώσει θέσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα»

Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πόλου, ο οποίος θα έχει διακριτό στίγμα από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και θα διατυπώσει σαφείς θέσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα, επισήμανε ο Τάσος Γιαννίτσης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ελληνική κρίση και η οποία επικεντρώθηκε στις πρωτοβουλίες που διαμορφώνονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

«Η κεντροαριστερά πρέπει να διατυπώσει θέσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα»

Η εκδήλωση ήταν πρωτοβουλία της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αννυς Ποδηματά, και εκτός από τον κ. Γιαννίτση, συμμετείχαν σε αυτή ο Χάνες Σβόμποντα, πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ζωρζέτα Λάλλη, επικεφαλής της Task Force στην Αθήνα, και ο ιταλός ευρωβουλευτή, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Ο πρώην υπουργός αμφισβήτησε ευθέως τα περί success story, κάνοντας λόγο για πλασματική πραγματικότητα, υποβάθμισε τη σημασία του όποιου πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ προειδοποίησε για την έλευση ενός διπλού, πολιτικού και οικονομικού «big bang, με απρόβλεπτα οικονομικά αποτελέσματα.

«Ένας νέος πόλος, χώρος, σχήμα σήμερα πρέπει να υπερβεί τα κλασικά σχήματα και να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που έχουν ανοιχτή και υπερβατική χροιά και θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες ευρύτερων κοινωνικών ομάδων που ψάχνονται, αρνούνται να αποδεχτούν ότι τους προσφέρεται και είναι έτοιμες να επενδύσουν σε ότι τις πείσει. Αυτό δεν σημαίνει κατάργηση ιδεολογικών και αξιακών γραμμών» παρατήρησε στην ομιλία του ο κ. Γιαννίτσης .

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ο πρώην υπουργός τόνισε: «Είναι επείγουσα ανάγκη οι δυνάμεις που θέλουν να δώσουν τη μάχη να δημιουργήσουν μια στρατηγική αλλά και πραγματιστική αντίληψη για την ιεράρχηση των συλλογικών προτεραιοτήτων, να διασφαλίσουν και όχι να διαψεύσουν προσδοκίες, να συνεργαστούν με δυνάμεις εφ' όσον η συνεργασία υπόσχεται κάτι θετικό, αλλά προπάντων να διατυπώσουν θέσεις για τα μεγάλα ζητήματα: Πώς θα πετύχουμε πραγματική ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας μας, τη μεταρρύθμιση του κράτους, την ανεργία των νέων, τη θεσμική ανασύνταξη, τα αγροτικά, την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, το σύστημα υγείας, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση, σημείωσε για να προσθέσει ότι τους διαρθρωτικούς πόρους, που αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της μεγέθυνσης μιας χώρας, και την πολιτική της ΕΕ. Η ΕΕ θα έπρεπε να δει με όρους έκτακτης ανάγκης τις διαδικασίες για τη διάθεση αυτών των πόρων στην Ελλάδα και οι ελληνικές κυβερνήσεις να βρουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποίησης τους».

Από την πλευρά της, η Αννυ Ποδηματά παρατήρησε πως η ελληνική ασθένεια δεν ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή, υπάρχει όμως κατά μία έννοια κοινός τόπος: Η απουσία ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που θα προτάσσει το συλλογικό συμφέρον. Σχολίασε επίσης ότι« η Ελλάδα πορεύτηκε για δεκαετίες χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με κυρίαρχες τις βραχυπρόθεσμες λογικές εξυπηρέτησης μικρών ή μεγάλων επιμέρους συμφερόντων».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.