ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία

Καταστράφηκε η μεγαλύτερη συλλογή γιγάντιων καλαμαριών

Τα τεράστια κύματα που σάρωσαν χθες τις ακτές στα βόρεια της Ισπανίας προκάλεσαν μεγάλες υλικές ζημιές, περιλαμβανομένης της καταστροφής της «μεγαλύτερης έκθεσης γιγάντιων καλαμαριών» του κόσμου, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της έκθεσης.

Καταστράφηκε η μεγαλύτερη συλλογή γιγάντιων καλαμαριών

«Η καταιγίδα κατέστρεψε ολοσχερώς το ισόγειο και τον πρώτο όροφο» του κτιρίου, εξήγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουίς Λάρια, διευθυντής του Κέντρου του Γιγάντιου Καλαμαριού, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι Λουάρθα, στην αυτόνομη περιφέρεια των Αστουριών.

«Τέσσερα εκθέματα από τα πλέον εμβληματικά χάθηκαν» από τα 14 που φιλοξενεί το κέντρο, δηλαδή «η μεγαλύτερη έκθεση που υπάρχει στον κόσμο» κι είναι αφιερωμένη στο γιγάντιο καλαμάρι, προσέθεσε ο ίδιος.

Ένα από τα δείγματα που χάθηκαν έχει μήκος σχεδόν 14 μέτρων.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σχολίασε ότι καθώς ο υπεύθυνος του κέντρου μιλούσε πίσω του ηχούσε ο θόρυβος από τις εργασίες «απομάκρυνσης και καθαρισμού προκειμένου να επιχειρηθεί η ανάσυρση των γιγάντιων καλαμαριών που έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια» όπως εξήγησε ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία.

«Μπορεί να αποκαταστήσουμε την μόνιμη έκθεσή μας, αλλά οι ζημιές τόσο στην υποδομή όσο και στο μουσείο είναι σημαντικές», πρόσθεσε, εκτιμώντας το ύψος των ζημιών σε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ.

Το κέντρο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην έρευνα του είδους Architeuthis dux, «του καλαμαριού που περιέγραφε ο Ιούλιος Βερν στο βιβλίο του "20.000 Λεύγες κάτω από την Θάλασσα"» δήλωσε ο Λουίς Λάρια. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ζημιές είναι μεγάλες όχι μόνο από οικονομικής αλλά και από «συναισθηματικής» πλευράς, αφού η έκθεση αποτελούσε το αποτέλεσμα «είκοσι χρόνων δουλειάς».

Τεράστια κύματα ύψους 10 μέτρων και πλέον έπληξαν χθες τις βόρειες ακτές της Ισπανίας προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.