ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Χωρίς τους 58, με ΠΑΣΟΚ, Λοβέρδο και λοιπούς

«Κλαδεμένο» το ψηφοδέλτιο της «Ελιάς»

Δεν εδέησε να «καρποφορήσει» η «Ελιά» που οδεύει στις ευρωεκλογές χωρίς τους «58» στο ψηφοδέλτιό της.

«Κλαδεμένο» το ψηφοδέλτιο της «Ελιάς»

Η είδηση που προέκυψε μετά από σχετικό τηλεφώνημα του Γιάννη Βούλγαρη στον Ευάγγελο Βενιζέλο χθες το μεσημέρι, δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία», καθώς ο προηγούμενος αιφνιδιασμός για σταυρό στις ευρωεκλογές –τον οποίο πολλοί χρέωσαν προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και τεράστια απροθυμία στα στελέχη των «58» ως προς το κατά πόσον θα «δοκιμάζονταν» στην κάλπη, είχε εγείρει αντιδράσεις για συγκεκριμένα ονόματα μεταξύ αυτών της Φώφης Γεννηματά, με πολλούς να μιλούν για «οικογενειοκρατία», φοβούμενη στην πραγματικότητα την επικράτησή της στην κάλπη, ενώ αντίστοιχα είχε απομακρύνει από το εγχείρημα τους «διαφωνούντες» της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με όσα εκμυστηρεύθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο άτυπος επικεφαλής των «58» και επιβεβαιώθηκαν αργότερα με σχετική ανακοίνωση, η νεότευκτη κίνηση αποχωρεί οργανωτικά από την προσπάθεια, όσο και τη σύνθεση του ψηφοδελτίου, στηρίζοντάς την πολιτικά και δίνοντας τώρα ραντεβού για την περιβόητη ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, για μετά τις ευρωεκλογές. Η απόφαση αυτή ωστόσο αιφνιδίασε μεγάλη μερίδα των στελεχών της κίνησης, που δεν γνώριζαν τίποτα και δείχνουν να μη συμφωνούν, με κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους να προϊδεάζουν για θυελλώδη αύριο συνεδρίαση της ολομέλειας των «58», στον βαθμό που αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Χθες πάντως, στη συνάντηση ΠΑΣΟΚ, «58» και λοιπών κινήσεων, ο Χρήστος Λάζος επεσήμανε ότι «εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε παρατηρητές, ή φεύγουμε ή τα διαλύουμε», κάνοντας λόγο για ψέμματα και διαβεβαιώνοντας ότι «θα συμμετέχουμε κανονικά στην πολιτική διαδικασία της Συνδιάσκεψης», τονίζοντας την παρουσία σε αυτή όλων των επιτροπών της πρωτοβουλίας από όλη την Ελλάδα. Όσο για την «μη επίσημη συμμετοχή», την απέδωσε στην αλλαγή των δεδομένων με τη θεσμοθέτηση του σταυρού στις ευρωεκλογές, κάτι που πάντως ξένισε άλλα μέλη των «58», που παρατηρούσαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως τέτοια συμπεριφορά μαρτυρά ότι οι προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων επικράτησαν της συλλογικής προσπάθειας για ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.

Αντίθετος με την απόφαση της ηγεσίας εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Νίκος Μπίστης, που εξακολουθεί να δείχνει αποφασισμένος να θέσει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής, και χθες κάλεσε τα στελέχη της πρωτοβουλίας που συντάσσονται με την αποχώρηση, να το ξανασκεφτούν ως τη Συνδιάσκεψη. «Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε, μαζί με όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την ενότητα, την ανανέωση και την εκλογική νίκη της κεντροαριστεράς», είπε, σημειώνοντας με νόημα ότι «η εκλογική μάχη απαιτεί ολόπλευρη συμμετοχή των δυνάμεών μας, ολίγον μάχη δεν υπάρχει, ούτε εκλογές γίνονται χωρίς υποψηφίους»...
«Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη»

Στη χθεσινή συνάντηση πάντως, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε κοινή ανακοίνωση που επιβεβαιώνει την συμμετοχή όλων στην Συνδιάσκεψη, αλλά και σε κάθοδο στις ευρωεκλογές με εκπροσώπους πλέον του ΠΑΣΟΚ, της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», της «Δυναμικής Ελλάδας», μικρότερων κινήσεων και προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς, υπό το όνομα «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη», που είναι και το επικρατέστερο, ή εναλλακτικά «Ελιά – Προοδευτική Παράταξη». Συμφώνησαν ακόμα στο ψηφοδέλτιο να υπάρχουν το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα και των Κινήσεων που θα εκφραστούν από ένα όνομα που θα ορίσουν από κοινού. Από την πλευρά των «58» κατέστη σαφές ότι θα συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη και την επιτροπή θέσεων, θα στηρίξουν το ψηφοδέλτιο, αλλά δεν θα συμμετέχουν με μέλη τους σε αυτό, αφήνοντας πάντως το ελεύθερο σε όσους επιθυμούν να κατέβουν ως υποψήφιοι να το κάνουν ως πρόσωπα και όχι ως μέλη της κίνησης.

Η αποστροφή του λόγου του Ευάγγελου Βενιζέλου αργότερα, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του για το θέμα, όταν ευχαρίστησε τους «58» ως «ένα κίνημα και ρεύμα γνώμης», υπήρξε ενδεικτική του ρόλου που τους αναγνωρίζει στο εξής, επιχειρώντας πάντως να δείξει ενωτικό πρόσωπο με την αισιοδοξία του ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να παίξει η μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη έναν καταλυτικό ρόλο.

Αντιθέτως, ως εμπρηστική είχε ερμηνευθεί η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη νωρίτερα περί «παλαιών αντιλήψεων» και «ελιτίστικων απόψεων». «Για να έρθει το μέγιστο εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να μπουν και όλοι οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος», δήλωσε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν πια προαπαιτούμενα για την κεντροαριστερά. «Σταματάμε να λέμε ελιτίστικα “δε μ’ αρέσει ο ένας, δε μ’ αρέσει ο άλλος”; Ο καθένας θα πρέπει προσφέρει τον εαυτό του χωρίς να βάζει προαπαιτούμενα», είπε, χαρακτηρίζοντας τον σταυρό προτίμησης ως θετικό βήμα και αναρωτώμενος αν πριν που ο εκάστοτε Πρόεδρος αποφάσιζε μαζί με μια παρέα ποιοι θα είναι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές ήταν καλύτερα... «Τελικά τι θέλουμε για την Κεντροαριστερά; Να είναι πρωτοπόρα ή δέσμια παλαιών αντιλήψεων;», διερωτήθηκε, φράση που για πολλούς ξεπέρασε τα εσκαμμένα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.