ΚΟΣΜΟΣ

Ο κατακερματισμός των σοσιαλδημοκρατών

Κρίσιμες εκλογές στη Σερβία

Στις 16 Μαρτίου θα γίνουν στη Σερβία δημοτικές και πρόωρες εθνικές εκλογές.

Κρίσιμες εκλογές στη Σερβία

Η κυβέρνηση Ντάτσιτς-Βούτσιτς με το κεφάλαιο της έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα επιχειρήσουν να επιβεβαιώσουν την κυριαρχία τους. Μεγάλος νικητής προβλέπεται να είναι το προοδευτικό κόμμα, του αντιπροέδρου και πανίσχυρου άνδρα της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς με προσδοκώμενο αποτέλεσμα 35-40% .

Το Δημοκρατικό Κόμμα, υπό τον Djilas, που για πάνω από μια δεκαετία κυβέρνησε τη χώρα έχει περιοριστεί σε ποσοστά από 7-10% από 22% που είχε στις εκλογές πριν από 15 μήνες. Σημειωτέον ότι το όριο εισόδου στη σερβική Βουλή είναι 5%.

Πριν επτά μέρες και ενώ οι εθνικές εκλογές είχαν ήδη προκηρυχτεί, σε μια κίνηση έκπληξη ο πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Boris Tadic, και πρώην Πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το Δημοκρατικό κόμμα και την δημιουργία ενός νέου Δημοκρατικού μετώπου, με συμμετοχή κάποιων στελεχών του ΔΚ και των πρασίνων. Γύρω του συνασπίστηκαν μικρές ομάδες πολιτών, και άλλα μικρά κόμματα. Προχθές δήλωσε ότι μετατρέπει το μέτωπο σε κόμμα και ότι θα κατέβει στις εκλογές.

Παρά την κατακραυγή, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν διαιρεί αλλά προσθέτει. Λέει ότι μέσα σε επτά ημέρες παρουσιάζει ποσοστά που πλησιάζουν το 10% και ότι συσπειρώνει δυνάμεις της κοινωνίας που είχαν αποσυρθεί από το πολιτικό παιχνίδι. Κατηγορεί δε, τον DJilas ότι αρκείται σε ένα μικρό κόμμα, γραφειοκρατικό αποκομμένο από την κοινωνία. Οι πρώτες μετρήσεις του δίνουν σχεδόν ίση δύναμη με το ΔΚ.

Το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο. Σίγουρο είναι ότι ο Τάντιτς δεν διστάζει να πει ότι αν υπάρξει προγραμματική σύγκλιση θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ενώ το ΔΚ θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Ευφυής κίνηση ή καιροσκοπισμός; Η κάλπη θα δείξει. Γεγονός είναι ένα: ο κατακερματισμός του σοσιαλδημοκρατικού χώρου ξεπερνά τα σύνορα της ΕΕ και «μολύνει» και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.