ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν προσαρμόζεται ο ΣΥΡΙΖΑ»

Μήνυμα Τσίπρα στους… εξ αριστερών «ανησυχούντες»

Ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τη «στροφή προς τον ρεαλισμό» και η εσωτερική διαμάχη για τη στρατηγική συνεργασιών συνεχίζεται, ο  Αλέξης Τσίπρας θέλησε χθες να στείλει ένα μήνυμα με συγκεκριμένους εσωκομματικούς αποδέκτες: την εσωτερική αντιπολίτευση της «Αριστερής Πλατφόρμας», που ζητεί «δεύτερη φάση ριζοσπαστικοποίησης» και απορρίπτει ακόμη και την δέσμευση περί «πρωτογενών πλεονασμάτων».

 

Μήνυμα Τσίπρα στους… εξ αριστερών «ανησυχούντες»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Την ώρα, λοιπόν, που ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στη στρατηγική της διεύρυνσης (εξ ου και παρέμεινε αμετακίνητος στην περίπτωση της υποψηφιότητας του Οδυσσέα Βουδούρη στην Πελοπόννησο) και ρίχνει τον πήχη των προεκλογικών εξαγγελιών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα –κυρίως προς την πλευρά Λαφαζάνη, αλλά και εν μέρει προς τους «εξ αριστερών» του ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους- πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βάζει νερό στο κρασί.
Έτσι, μιλώντας χθες στην εκδήλωση της ιστοσελίδας tvxs.gr στο Πολεμικό Μουσείο για την «παραγωγική ανασυγκρότηση», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε τις αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται από δύναμη ανατροπής σε «δύναμη προσαρμογής». «Ακούμε, λοιπόν, ότι, τον τελευταίο καιρό, πολλοί και διάφοροι καλοθελητές ανησυχούν. Ανησυχούν είτε ότι το μεγάλο κεφάλαιο κάνει «κεφαλοκλείδωμα» στο ΣΥΡΙΖΑ. Είτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετεξελιχθεί από δύναμη ανατροπής σε δύναμη προσαρμογής. Τους απαντάμε: Να μην ανησυχούν. Ούτε το ένα συμβαίνει ούτε το άλλο. Απλώς, τα αποτελέσματα από τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή επέλαση της τελευταίας τετραετίας ανέτρεψαν τους νομιμοποιητικούς μύθους του νεοφιλελευθερισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας αφενός να καθησυχάσει όσους θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί «μια απ’ τα ίδια», αφετέρου να διαβεβαιώσει την εσωκομματική αντιπολίτευση πως δε θα υπάρξει διολίσθηση σε μείζονες υποχωρήσεις έναντι των δανειστών.

Σημειωτέον, πάντως ότι η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ήρθε έπειτα από την μετατόπιση της κεντρικής γραμμής του κόμματος σε σημαντικά θέματα: για παράδειγμα, ήδη πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται επισήμως την ανάγκη πλεονασματικών προϋπολογισμών (ως προϋπόθεση για «ανεξαρτησία» από την τρόικα), ενώ οι εξαγγελίες για την «κυβέρνηση της Αριστεράς» έχουν περιοριστεί στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την σταδιακή αποκατάσταση των κατώτατων συντάξεων. Συν τοις άλλοις, ο υπεύθυνος της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης έχει πολλάκις προειδοποιήσει πως «δεν υπάρχουν ούτε εύκολες, ούτε ανώδυνες λύσεις», ενώ προσφάτως, ο «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, έχει ξεκαθαρίσει ότι απεχθές χρέος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεγαλύτερο ποσοστό από το 5% του δημόσιου χρέους και έχει επισημάνει ότι το τυχόν «κούρεμα» του χρέους δε θα είναι προϊόν… νομικής διαδικασίας, αλλά πολιτικής συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.