ΕΛΛΑΔΑ

Άνδρες της ΕΜΑΚ πηγαίνουν στο νησί

Νέος ισχυρός σεισμός τάραξε την Κεφαλονιά

Δραματικές ώρες ζουν και πάλι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς. Από την αρχή ξανά οι έλεγχοι, όταν με το πρώτο φως της ημέρας διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών που άφησε πίσω της η νέα σεισμική δόνηση, 5,7 ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Τρεις οι μετασεισμοί.

Νέος ισχυρός σεισμός τάραξε την Κεφαλονιά

Ωστόσο διάφορα Ινστιτούτα δίνουν από 5,7 Ρίχτερ έως και 6,4.

Ο νέος σεισμός σημειώθηκε στις 5:08 και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν εννέα άνθρωποι από πτώση αντικειμένων στο Ληξούρι. Ένας τοίχος στην είσοδο του νοσοκομείου κατέρρευσε με αποτέλεσμα να μην μπορεί αρχικά να δεχθεί τραυματίες, ωστόσο πλέον οι υπηρεσίες παρέχονται κανονικά.

Οι κάτοικοι πετάχτηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους, ενώ η πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις. Σε επιφυλακή είναι άπαντες στο νησί. Την κατάσχεση δυσχεραίνουν οι άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς βρέχει, ενώ έχει και τσουχτερό κρύο.

Το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Αθήνας έδειξε ότι η ισχυρότατη σεισμική δόνηση έγινε στον ίδιο εστιακό χώρο 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αργοστολίου.

Αναφορές υπάρχουν και για κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου του νησιού, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει αρκετοί δρόμοι.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ έχει διακοπεί το ρεύμα και το νερό στο χωριό Άγιος Δημήτριος. Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Συντονιστικό, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την ασφάλεια των πολιτών. Στα λιμάνια, τα οποία είχαν υποστεί ζημιές από τον προηγούμενο σεισμό, επιδεινώθηκε η κατάσταση, ενώ πολλές ζημιές έχει υποστεί όλο το οδικό δίκτυο. Ζημιές έχουν υποστεί και πολλά κτίρια και εκκλησίες, γι' αυτό συνιστάται μεγάλη προσοχή σε όλους τους πολίτες.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός όχι μόνο στο νησί της Κεφαλονιάς, αλλά και στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ στο νησί

Συγκεκριμένα είναι κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ που αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Πάτρα, με προορισμό την Κεφαλονιά.

Επικεφαλής του κλιμακίου είναι ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ, ενώ οι πυροσβέστες μεταφέρουν με οχήματα ειδικό εξοπλισμό, καθώς και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

Οι  πρώτες εικόνες από το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά - Απίστευτο video από τη στιγμή που σείστηκε η γη! Στο Ληξούρι οι περισσότερες ζημιές

Οι  πρώτες εικόνες από το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά - Απίστευτο video από τη στιγμή που σείστηκε η γη! Στο Ληξούρι οι περισσότερες ζημιές

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Από τον ίδιο εστιακό χώρο ο νέος σεισμός

Από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου, προήλθε ο νέος ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στις 05.08 το πρωί στην Κεφαλονιά, όπως δήλωσε η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Σαχπάζη.

Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή. Για την ακρίβεια, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι λίγο βορειοδυτικότερα του σεισμού της περασμένης Κυριακής, 12 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, πάνω στην ακτογραμμή, εξήγησε η κ. Σαχπάζη.

Σύμφωνα με την ίδια, τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλοι σεισμοί, ακόμη και του ιδίου μεγέθους, από την ίδια περιοχή.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953. 'Ολα τα μελετάμε, ανέφερε η κ. Σαχπάζη.

Σε σχέση με τις διαφορετικές μετρήσεις του μεγέθους του σεισμού, είπε ότι όλα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους. Αν δειτε όλους τους σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή, σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται στην Κεφαλονιά χαρακτήρισε ισχυρότατη την δόνηση σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων. Μιλώντας στο ΣΚΑΙ  υποστήριξε ότι η σεισμική δόνηση έγινε σε διαφορετικό ρήγμα από αυτό της προηγούμενης Κυριακής στο νησί και εξέφρασε την ανησυχία του για τον σεισμό.

Ο κ. Τσελέντης από την πλευρά του τόνισε ότι πρόκειται για τον μεγάλο μετασεισμό για τον οποίο γινόταν λόγος τις προηγούμενες ημέρες και προέρχεται από το ίδιο σεισμικό ρήγμα.

Οι σεισμολόγοι συνιστούν ψυχραιμία, επισημαίνουν όμως ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους έως το μεσημέρι, που θα έχουν γίνει οι πρώτες αυτοψίες.

FACEBOOK / ELENI LOUKERI

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: e-kefalonia.net

Οι  πρώτες εικόνες από το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά - Απίστευτο video από τη στιγμή που σείστηκε η γη! Στο Ληξούρι οι περισσότερες ζημιές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: e-kefalonia.net

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.