ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι οι ...υποψήφιοι υποψήφιοι

Οι γαλάζιοι μνηστήρες των Βρυξελλών

Η «έξοδος» Κουμουτσάκου αλλά και το ασυμβίβαστο αλλάζουν τις ισορροπίες στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.

 

Οι γαλάζιοι μνηστήρες των Βρυξελλών

Η διατήρηση, μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού, του «ασυμβίβαστου» μεταξύ της ιδιότητας του εν ενεργεία βουλευτή και του υποψήφιου στις ευρωεκλογές αλλά και η «επιστράτευση» του Γιώργου Κουμουτσάκου στο μέτωπο της Περιφέρειας Αττικής αλλάζουν τα δεδομένα πάνω στα οποία είχε αρχίσει να συγκροτείται το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Έστω κι αν ο κ. Σαμαράς έχει τον τελικό λόγο, η μακρά λίστα των 42 υποψηφίων που προκρίνεται για τις επικείμενες ευρωεκλογές δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο της Ν.Δ. να φιλοξενήσει στη λίστα του σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων υποψηφίων. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι αποθαρρύνθηκαν από το ασυμβίβαστο. Πρόκειται για νυν βουλευτές (σ.σ. όπως οι Κ. Μουσουρούλης, Κατ. Παπακώστα ακόμη και η εκπρόσωπος της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου) που φέρονταν μέχρι πρότινος δυνητικοί υποψήφιοι αλλά πλέον μοιάζουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις ως προς τη συμμετοχή τους σε μία αναμέτρηση όπου θα εκλεγούν λίγοι, ας δεχθούμε πέντε έως έξι ευρωβουλευτές, και για τη συμμετοχή στην οποία θα πρέπει να αφήσουν, προκαταβολικά, τις έδρες του στη Βουλή.

Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες των Μαριέττας Γιαννάκου, Ρόδης Κράτσα (σ.σ. θα διεκδικήσει, με σταυρό πλέον, τέταρτη θητεία στην Ευρωβουλή) και της ευρωβουλευτού με τη σημαία του ΛΑΟΣ το 2009 Νίκης Τζαβέλλα.

Υποψήφιος αναμένεται να είναι, καθώς μοιάζει δύσκολο να υπαναχωρήσει, και ο βουλευτής Ηρακλείου, πρώην Γραμματέας της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος στο παρελθόν, προ σταυρού, φέρεται ότι είχε λάβει τη δέσμευση ότι θα ήταν πρώτος στην ευρωλίστα.

Το «κρυφτούλι» Σαμαρά – Μπακογιάννη

Αρνητική, κατ’ αρχήν, στην εμπλοκή της εμφανίζεται και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Πλην όμως, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει τη μάχη εφόσον της το ζητήσει ο Πρωθυπουργός. Μοιάζει αμφίβολο αν το Μαξίμου θέλει να εμφανίσει την κ. Μπακογιάννη ως παράκλητη ενώ στους όποιους σχεδιασμούς των δύο πλευρών θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι κύκλοι των Βρυξελλών και του Βερολίνου (σ.σ. αλλά όχι μόνον) κινούνται συντονισμένα προκειμένου η κ. Μπακογιάννη να συμμετέχει στην επόμενη Επιτροπή και, μάλιστα, σε χαρτοφυλάκιο που σήμερα έχει βρετανικό αέρα.

Οι «νέοι»

Από εκεί και πέρα, ανοίγει ο δρόμος για τους «νέους» που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους. Σε αυτούς δεν θα περιλαμβάνονται στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, πολλώ δε μάλλον ο κ. Στ. Παπασταύρου, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν πρώτος αναπληρωματικός στη λίστα της ΝΔ. Λίγο ο σταυρός εκλογής και, κυρίως, η ανοικτή διαπραγμάτευση με την τρόικα κρατούν τον συνεργάτη του Πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Από τον «σαμαρικό» πυρήνα παρών θα είναι ο δικηγόρος και επικεφαλής του Δικτύου 21 κ. Φαήλος Κρανιδιώτης, ο εικαστικός και, επίσης, εκ των συνομιλητών του Πρωθυπουργού Δημοσθένης Δαβέττας ενώ από δημοσιογράφους ακούγονται τα ονόματων των Μανώλη Κοττάκη, Γιώργου Κύρτσου (σ.σ. ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ ενώ έχει ανοικτά μέτωπα με το σαμαρικών πεποιθήσεων Antinews) αλλά και η διευθύντρια του Ινσιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής Μαριάννα Πυργιώτη.

Για τη λίστα, αν και ο σταυρός καθιστά δύσκολη την εκλογική τους επιβίωση, έχουν ακουστεί ονόματα όπως αυτό του Δημάρχου Λάρισας Κ. Τζανακούλη, του συνδικαλιστή Φιλ. Ταυρή (σ.σ. ο Κ. Πουπάκης κινείται ήδη προς το σχήμα των Πολύδωρα – Ζώη) κ.α.

Θεωρείται, τέλος, σίγουρο ότι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να εντάξει στο ψηφοδέλτιο και στελέχη που θα σηματοδοτούν το «άνοιγμα» του κόμματος είτε προς τις νέες ηλικίες είτε προς το κέντρο και τη δεξιά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι εκλεκτοί θα αποδεχθούν να ριχθούν σε μία πολύ σκληρή μάχη για την εξασφάλιση του σταυρού στο σύνολο της Επικράτειας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.