ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να προσέχετε

Πως θα αποφύγετε τη δερματίτιδα χεριών

Η ερεθιστική δερματίτιδα χεριών (έκζεμα) είναι πολύ «επίκαιρη» τους χειμερινούς μήνες λόγω κρύου αλλά και του συχνού πλυσίματος. Διαβάστε μερικές απλές οδηγίες για να την αποφύγετε.

Πως θα αποφύγετε τη δερματίτιδα χεριών

vladeni3Μερικές απλές συμβουλές που θα προστατεύσουν τα χέρια σας και θα σας απαλλάξουν από τα προβλήματα είναι οι παρακάτω:

• Να θυμάστε ότι το νερό από μόνο του μπορεί να ενεργήσει ως ερεθιστικό.

• Να ελαττώσετε το πλύσιμο των χεριών.

• Να αποφεύγετε την άμεση επαφή του δέρματος με σαπούνι,

απορρυπαντικά, σαμπουάν και άλλα ερεθιστικά προϊόντα.

• Να χρησιμοποιείτε γάντια με βαμβακερό υπόστρωμα, αντί σκέτα ελαστικά γάντια, όταν εργάζεστε με νερό και άλλα ερεθιστικά.

• Να χρησιμοποιείτε συχνά ενυδατικές κρέμες όπως κρέμα σορβολίνης ή υδατική κρέμα (sorbolene ή aqueous cream) ή γαλακτωματοποιητική αλοιφή (emulsifying ointment).

• Να χρησιμοποιείτε ενυδατικές κρέμες ειδικά μετά το πλύσιμο των χεριών.

• Κρέμες και αλοιφές κορτιζόνης που χορηγούνται από γιατρό θα πρέπει

να χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχει δερματίτιδα.

Τι είναι;

∆ερματίτιδα (έκζεμα) είναι ένα φλεγμονώδες νόσημα που προκαλεί ερεθισμό, λεπίδωση και σοβαρό κνησμό (φαγούρα) στο δέρμα. Σε μελανές επιδερμίδες αυτό μπορεί να είναι πιο μωβ.

Πού παρουσιάζεται;

Όταν παρουσιάζεται στα χέρια, μπορεί να έχει επίσης και μικρές φουσκάλες κατά μήκος των πλευρών των δακτύλων ή στις παλάμες. Τα χέρια μπορεί να ξηραθούν και να πονάνε με ανοίγματα και ραγίσματα στις παλάμες ή γύρω απ ́ τα δάκτυλα.

Ποια είναι η αιτία;

Το συνεχές βρέξιμο και στέγνωμα των χεριών, μαζί με την αυξημένη επαφή με σαπούνια, απορρυπαντικά και άλλα ερεθιστικά προϊόντα όταν φροντίζετε μικρά μωρά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα χέρια. Αν ένα άτομο έχει ήδη την τάση να παρουσιάζει δερματίτιδα, έχει περισσότερες πιθανότητες ερεθισμού στα χέρια την εποχή εκείνη. Μερικές φορές, μια πραγματική αλλεργία σε ένα χημικό που έχει χρησιμοποιηθεί μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα στα χέρια. Αλλά η πλειοψηφία της δερματίτιδας που επηρεάζει τα χέρια δεν προκαλείται από αλλεργία.

Η κούραση και το άγχος επιδεινώνουν την δερματίτιδα. Το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε σκάσιμο της επιδερμίδας και η δερματίτιδα να μολυνθεί. Η δερματίτιδα στα χέρια μπορεί να χειροτερέψει το χειμώνα επειδή ο κρύος καιρός προκαλεί χαμηλή υγρασία και ξήρανση του δέρματος. Η επαφή με άλλα προϊόντα που ξηραίνουν το δέρμα όπως διαλυτικά, περιλαμβανομένων νέφτι, κηροζίνη.

15 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Μοιαζει με δυσιδρωσικο εκζεμα. Συμβουλευτειτε δερματολογο καλυτερα.

  2. Εδώ και καιρό η κόρη μου ηλικίας 6 ετών έχει φαγούρα ανάμεσα στα δάχτυλα στο μέρος όπου ενώνονται και στα χέρια και στα πόδια.τι μπορεί να είναι?

  3. Φουλη 8:09 30/10/2020

    Το ιδιο προβλημα με τη Χριστινα εχει η κορη μου. Εδω κ ενα μηνα μολις βρεχονται τα χερια της μουλιαζουν υπερβολικα οι γραμμωσεις τους γινονται πολυ βαθιες και νιωθει για πεντε λεπτα οτι την τσουζει το δερμα στις παλαμες οταν ακουμπα κατι σαν να ειναι σκισμενο. Οσο ειναι στεγνα, το δερμα στη μεση των παλαμων της ειναι πιο γυαλιστερό κ διακρινονται λευκα , ισα που γινονται διακριτα λευκου χρωματος υποδορια μαλλον οζιδια που δεν περιεχουν υγρο τα οποια διογκωνονται οταν μουλιαζει το δερμα. Επισης συχνα οι παλαμες της ειναι υγρες σαν ιδρωμενες. Δεν εχει προβλημα με θυρεοειδη και ειναι 16 ετων

  4. Εδω και δυο μηνες τα χερια μου μολις ερθουν σε επαφη με νερο η οποιοδηποτε υγρο μουλιαζουν αμεσως σε 1-2 λεπτα ενω αυτο δεν συνεβαινε παλια και επισης παρατηρω καποιες λεπιδωσεις επιφανειακες σε καποια δαχτυλα.. Η αληθεια ειναι οτι μεσα στην καραντινα εκανα συχνη πλυση χεριων και αντισηπτικων αλλα τον τελευταιο μηνα ειμαι συνεχως με ενυδατικη κρεμα και εβαλα και για μια κορτιζονουχα για μια βδομαδα αλλα δεν βλεπω μεγαλη αλλαγη στ προβλημα τι μπορει να ειναι;

  5. Αντωνια 19:04 19/08/2020

    Πριν ενα μηνα περιπου εμφανιστηκαν στις παλαμες μου 3 4 μικρες κοκκινες φουσκαλιτσες χωρις υγρο και μετα εκει που εξαφανιστηκαν ξεφλουδιζε το δερμα χωρις φαγουρα καθολου… λογω κοροναιου χρησιμοποιουσα πολυ οινοπνευμα και απολυμαντικα χεριων αλλα και που τα εχω σταματησει τωρα 20 μερες το ξεφλουδισμα μονο υπαρχει….

  6. Μαίρη 0:27 09/08/2020

    εδώ και μια εβδομάδα συνήθως όταν πλένω τα χέρια μου ξεφλουδίζουν ,βάζω κρέμα αλλά μετά ξανάγινετε το ίδιο τι μπορεί να είναι;

  7. Εδω και λίγες μέρες ξεραίνονται τα χεριά μου και ξεφλουδίζουν τι μπορεί να είναι ?

  8. Εδώ και μια εβδομάδα τα χέρια μου έχουν πριστει και δεν λέει να φύγει..βάζω κ ενυδατικη κρέμα της Nivea αλλά επιμένει η κοκκινίλα και είναι κ λίγο μωβ..τι να κανω

  9. Ξεφλούδισμα στον αντίχειρα μπροστά δίπλα στο νύχι, ξερένεται και βγαίνει η επιδερμίδα, καθώς επίσης το νύχι μπροστά είναι χονδρό και σκληρό και δύσκολα κόβεται με ψαλίδι.
    Ευχαριστώ!

  10. Ρένια 22:49 26/02/2018

    Καλησπέρα έχω πρόβλημα με τις παλάμες των χεριών μου συγκεκριμένα στους αντί χειρες ειδικά στον αριστερό δεν ξέρω τι να κάνω.Οταν κάνω μπάνιο και βρεχω τα χέρια μου και μουλιαζουν εκείνο το σημείο είναι ανομοιομορμο και σκαμενο αντιαισθητικο.Οταν στεγνώσει ξέρενεται και ξεφλουδίζει με ενοχλει πολύ το δέρμα που ξεφλουδίζει ασυναισθητα το τριβω τι να κάνω δεν μπορώ να κάνω τις δουλειές μου φοβάμαι μη πάθω καμμια σήψη.

  11. Σκασιμο διπλα απο το νυχι του αντιχειρα.τι ωα κανω για να περασει πιο γρηγορα

  12. Η εγγονη μου δυο ετων περιπου μια εβδομαδα εχει φαγουρα στις παλαμες των χεριων της ειναι κατι ανησυχητικο;

  13. Εδω και λίγες μέρες ξεραίνονται τα χεριά μου και ξεφλουδίζουν τι μπορεί να είναι ?

  14. Γειά σας, ,,εχω ενα πρόβλημα, ,,,εμφανίστηκαν στα πάνω και κάτω άκρα μικρές φουσκαλες χωρίς κάποιο υγρό, ,,χωρίς φαγούρα και μετά από λίγες μέρες σκάει το δέρμα, ,,,,,,ξεφλουδιζει, ,,,,,τη πρέπει να κάνω? Ευχαριστώ

  15. Προ καιρού ήμουνα στο εξωτερικό ( Λονδίνο ) και παρατήρησα σκάσιμο στους αντίχειρες μπροστά δίπλα στα νύχια .Όταν επέστρεψα έφυγαν μετά από αρκετές εβδομάδες. Πέρυσι είχαν εμφανιστεί και πάλι, αλλά είχαν εξαφανιστεί σχεδόν αμέσως με την επιστροφή μου και τα είχα συνδυάσει με τις χαμηλές θερμοκρασίες .Τις μέρες αυτές εμφανίστηκε πάλι στον έναν μου αντίχειρα ,ενώ βρίσκομαι στην Ελλάδα και η θερμοκρασία δεν είναι χαμηλή .
    Το σκάσιμο σημαδεύεται και με έντονο τσούξιμο.
    Μήπως οφείλεται σε έλλειψη κάποιας βιταμίνης ;Είναι θέμα δερματολόγου ή παθολόγου ;
    Θα σας ήμουνα ευγνώμων ,αν μου δίνατε κάποια συμβουλή.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.