ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέντευξη στο Spiegel

Πότε ο Τζορτζ Σόρος θα επενδύσει στην Ελλάδα

«Οι οικονομικές προϋποθέσεις στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί» αναφέρει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του για το πότε θα επενδύσει στην Ελλάδα.

Πότε ο Τζορτζ Σόρος θα επενδύσει στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν θα επένδυε στη Ελλάδα, επισημαίνει ότι προτίθεται να επενδύσει, «εφόσον κριθεί εφικτό να έχει κανείς κέρδος με διάρκεια».

Σύμφωνα με τον μεγαλοεπενδυτή, «η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ κρίσιμη, αυτό το γνωρίζουν και οι Γερμανοί. Η πολιτική λιτότητας την οποία επέβαλε η κυρία Μέρκελ ήταν λανθασμένη. Επέτεινε την κρίση χωρίς αυτό να είναι αναγκαίο. Στο μεταξύ, η κατάσταση στις χρηματαγορές ηρέμησε, αλλά δεν γίνεται λόγος για βιώσιμη ανάκαμψη». Εκφράζει δε τον φόβο ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να βιώσει μακρά φάση οικονομικής στασιμότητας, όπως συνέβη με την Ιαπωνία.

Ο ίδιος πάντως εκτιμά ως ορθή τη στάση της ΕΚΤ στην κρίση, αλλά επισημαίνει ότι οι τράπεζες δεν προωθούν επαρκώς τη χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις. Ασκώντας κριτική προς το Βερολίνο και την πολιτική του στην ευρωπαϊκή κρίση, ο Τζορτζ Σόρος αναφέρει:

«Η Γερμανία είναι σήμερα η ηγετική οικονομική και πολιτική δύναμη της Ευρώπης, αλλά δεν δικαιολογεί την αυξανόμενη σημασία της. Οι Γερμανοί κάνουν πολύ λίγα, όσα είναι αναγκαία για να διατηρήσουν το ευρώ, αλλά αυτό δεν αρκεί προκειμένου να φέρει επιτέλους την ήπειρο σε τροχιά ανάπτυξης».

Κληθείς να απαντήσει αν έχει κερδοσκοπήσει σε βάρος του ευρώ, ο κ. Σόρος απαντά αρνητικά, επισημαίνοντας ότι δεν ήθελε να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, καθώς ο ίδιος δίνει πολιτικές συμβουλές για την Ευρωζώνη. Προσθέτει, δε, ότι η ομάδα του, δίνει χρήματα σε τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια και τονίζει ότι αυτού του είδους η ιδιωτική δραστηριοποίηση, είναι που έχει ανάγκη τώρα η Ευρωζώνη.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.