ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση για τις συμμαχίες

Σύγκρουση στρατηγικής στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε σύγκρουση για την μετέπειτα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ μετεξελίσσεται η έντονη κόντρα που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του για τις συμμαχίες και τις «μετεγγραφές».

Σύγκρουση στρατηγικής στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η αντιπαράθεση μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας για την πολιτική συμμαχιών του κόμματος, που έχει ευρύτερες προεκτάσεις για τη γενικότερη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται πλέον δημοσίως, με αφορμή την αμετάβλητη επιμονή της ηγεσίας του κόμματος στην υποψηφιότητα Βουδούρη στην Πελοπόννησο.
Η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που κατηγορείται από τους «προεδρικούς» πως «ξεσήκωσε» -δια του βουλευτή Μεσσηνίας, Θανάση Πετράκου, την Πελοπόννησο κατά της υποψηφιότητας του ανεξάρτητου βουλευτή, δημοσιοποίησε χθες τις διαφωνίες της με τις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος. Συγκεκριμένα, μέσω της ιστοσελίδας iskra, ο «υπαρχηγός» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Αντώνης Νταβανέλλος αντιτάχθηκε στην επιχείρηση «διεύρυνσης» του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε ευθέως τον «εμπνευστή» της στρατηγικής αυτής, Νίκο Βούτση και, επίσης, άφησε σαφείς αιχμές κατά «νεοφερμένων» στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Νταβανέλλος ισχυρίζεται ότι αυτή η «διεύρυνση» δεν έχει συζητηθεί στα αρμόδια όργανα και τονίζει με έμφαση: «το "άνοιγμα" του ΣΥΡΙΖΑ προς τα θραύσματα του μνημονιακού στρατοπέδου δεν αποτελεί πολιτική συμμαχιών ενός ριζοσπαστικού αριστερού ρεύματος, που έχει ως στόχο μια ουσιαστική ανατροπή μέσα από την ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Η σύμπλευση με τέτοιες προσωπικότητες ή ομάδες δεν ενισχύει «αντικειμενικά» το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα είναι πιθανό να προκαλεί ρωγμές στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με πραγματικά πλατειά κοινωνικά ακροατήρια, ακόμα και να προκαλεί ρωγμές στον κορμό των κεκτημένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται στο τέλος της ημέρας ως μια αποσυσπειρωτική και όχι συσπειρωτική πολιτική. Με αυτή την έννοια η πολιτική της "αμφίπλευρης διεύρυνσης" είναι πιθανόν να αποδεικνύεται στο τέλος ως πολιτική επιπολαιότητα και όχι ως συγκροτημένη πολιτική συμμαχιών».

«ΠΑΣΟΚοποίηση»

Παράλληλα, ο «υπαρχηγός» των «λαφαζανικών» υπογραμμίζει, στο άρθρο του, την αντίθεσή του με την επιχείρηση «ΠΑΣΟΚοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι «ο φόβος μεγάλων λαϊκών τμημάτων». «Οι δημοσκοπήσεις μας προειδοποιούν ότι το ασθενέστερο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο φόβος μεγάλων λαϊκών τμημάτων για το ενδεχόμενο μιας "πασοκοποίησης" του ΣΥΡΙΖΑ», λέει χαρακτηριστικά, ενώ βάλλει κατά «κάποιων νεοφερμένων στον ΣΥΡΙΖΑ», όπως τους αποκαλεί, υποστηρίζοντας ότι είναι «υπερφίαλος ισχυρισμός» το επιχείρημα  ότι αυτοί «έφεραν το 27» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντίδραση Μιχελογιαννάκη

Πάντως, στο στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας» επέλεξε να μην απαντήσει η ηγεσία, ούτε κάποιο από τα προβεβλημένα στελέχη των «ΠΑΣΟΚογενών», όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ή ο Αλέξης Μητρόπουλος. Ωστόσο, έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή Ηρακλείου, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει «άκομψο» τον όρο «νεοφερμένοι» και σημειώνει ότι η στρατηγική ανοιγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έχει συζητηθεί και έγκριθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος. «Το πολιτικό άνοιγμα όχι μόνο έχει συζητηθεί, αλλά έχει και επισημοποιηθεί τόσο με την από το καταστατικό σύννομη ίδρυση της Σοσιαλιστικής Τάσης, αλλά και με την ιδρυτική διακήρυξη και τις πολιτικές θέσεις που θέσαμε σε διάλογο και μάλιστα με την παρουσία τόσο του γραμματέα κόμματος, του γραμματέα κοινοβουλευτικής ομάδος, αλλά και με χαιρετισμό του προέδρου μας», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, προσθέτοντας ότι αυτή η στρατηγική διεύρυνσης « δεν έχει δημιουργήσει καμία ρωγμή με την κοινωνία, ίσα ίσα έχει ενωτικό χαρακτήρα και αυτό αποδεικνύεται και θα αποδειχθεί και με την ιερή υποχρέωση στήριξης επιλογών ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν ανήκουν στο ευρύτερο ιδεολογικό χώρο του συντρόφου Νταβανέλλου της αριστερής πλατφόρμας, πχ στήριξη των άξιων υποψηφίων Περιφερειάρχη Κρήτης και Δημάρχου Ηρακλείου».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.