ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Τελικά πόσοι θα είναι οι υποψήφιοι για τον Δήμο Πειραιά;

Η συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Πειραιά, 100 περίπου ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους περιστρέφεται δυστυχώς ακόμα για το ποιοί θα είναι τελικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι και ποια πολιτικά σχήματα θα τους στηρίξουν.

 Μέχρι τώρα δύο πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει τους υποψηφίους τους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που επιμένει στην Ελπίδα Παντελάκη, πρώην βουλευτή της, ενώ η Χρυσή Αυγή στον βουλευτή της Νίκο Κούζιλο. Επίσης, υπάρχουν άλλοι τρεις εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι που επισήμως γνωστοποίησαν τις υποψηφιότητες τους. Πρώτος βγήκε ο Σπύρος Δριμυλής, που είχε εκλεγεί με τον Β. Μιχαλολιάκο. Στη συνέχεια ο πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αντώνης Καλογερόγιαννης δήλωσε ότι θα είναι και πάλι ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος. Μόνο που στην περίπτωση του η Επιτροπή Πειραιά των ΑΝΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ρητά ανέφερε ότι δεν υποστηρίζεται η υποψηφιότητα και ότι η βεβιασμένη ανακοίνωση του υπονομεύει τις κεντρικές επιλογές του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Τρίτος ανεξάρτητος δήμαρχος εμφανίστηκε ο Ιωσήφ Βουράκης, γιος του παλαιού διαιτητή και στελέχους του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια αντιδημάρχου Πειραιά Βασίλη Βουράκη. Ο νεαρός Ιωσήφ Βουράκης είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιάννη Μίχα.

Συνολικά πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν δηλώσει μέχρι τώρα ότι θα διεκδικήσουν την ψήφο των Πειραιωτών. Επειδή θεωρείται σίγουρο ότι η Νέα Δημοκρατία θα υποστηρίξει τον Βασίλη Μιχαλολιάκο και ο ΣΥΡΙΖΑ τον Θοδωρή Δρίτσα, τότε οι υποψήφιοι ανέρχονται σε επτά. Μένει το ΠΑΣΟΚ, που έχει πρώτη επιλογή τον Γιώργο Βερνίκο. Όμως, ο ίδιος αρνείται να είναι υποψήφιος μόνο με την στήριξη ενός κόμματος. Δέχεται μόνο με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ευρύτερη αποδοχή στο πρόσωπο του και από άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς. Βέβαια, έχει την στήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων της ναυτιλιακής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής, όμως δεν του αρκεί αυτό. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ, θα αναζητήσει άλλο υποψήφιο.

Τέλος, οι ΑΝΕΛ, ενδέχεται να κατεβάσουν υποψήφιο δήμαρχο τον βουλευτή Τάκη Μελά, ο οποίος διαθέτει σημαντική επιρροή στο συντηρητικό χώρο. Ο ίδιος φαίνεται πρόθυμος να αποδεχθεί μια τέτοια πρόκληση ευελπιστώντας ότι θα συγκεντρώσει γύρω του, τους δυσαρεστημένους της ΝΔ. Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα δίνεται στον Πειραιά ποσοστό 11% στους ΑΝΕΛ, κάτι που κάνει αισιόδοξους τους επιτελείς του Πάνου Καμμένου ότι το κόμμα του θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την κάθοδο του Τ. Μελά.

Τέλος, πάντων, αν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα κατεβάσει και αυτή υποψήφιο, όπως και το 2010, τότε οι υποψήφιοι στον δήμο Πειραιά θα φθάσουν τους δέκα. Όμως, το ζητούμενο δεν είναι πόσοι θα διεκδικήσουν την δημαρχία, αλλά τι θα πράξουν για τον Πειραιά. Ο σημερινός δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος επιχείρησε αυτή την εβδομάδα να θέσει την δική του αντζέντα για τα προβλήματα της πόλης, θέτοντας τα βασικά θέματα, που κατά την άποψη του είναι άμεσης προτεραιότητας, στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά. Αυτά σε συντομία είναι τα εξής:

1. Οριστική παραχώρηση της Παγόδας από τον ΟΛΠ, στο Δήμο Πειραιά καθώς και των λοιπών ελεύθερων χώρων του ΟΛΠ.

2.Ανάπλαση της οδού Πειραιώς.

3.Υπογειοποίηση της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά.

4.Υπογειοποίηση της γραμμής του Ηλεκτρικού.

5. Μη μεταφορά Δικαστικών Υπηρεσιών. Χρησιμοποίηση της Ραλλείου ως Κεντρικού Δικαστικού Καταστήματος.

6. 
Παραχώρηση παραλιακού μετώπου από το Σ.Ε.Φ. έως το Μικρολίμανο.

7. Παραχώρηση 10 στρεμμάτων του πρώην Στρατοπέδου Σακελλίωνα.

8. 
Οριστική παραχώρηση από τον ΟΣΕ του Σταθμού Αγ. Διονυσίου και των Γραμμών από τη Λεύκα έως τον Άγιο Διονύσιο.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά συνέπεια ο Θοδωρής Δρίτσας, προτάσσει ως βασικό αίτημα την διαφωνία του με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ προσδοκώντας να πάρει με το μέρος του το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς που έλκουν την καταγωγή τους από την Μάνη και διαφωνούν και αυτοί με την παραχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ. Είναι γεγονός ότι Μανιάτες αποτελούν το πιο δυναμικό και πολυάριθμο κομμάτι της κοινωνίας του Πειραιά.

Στην ατζέντα των προβλημάτων του Πειραιά είναι βεβαίως και αυτά που προκαλούνται από τις μονοδρομήσεις των δρόμων καθώς και από την κατάργηση των περιπτέρων από τις βασικές αρτηρίες της πόλης.

Ωστόσο, καθοριστικός παράγων για τις δημαρχιακές εκλογές θα είναι η στάση του επισήμου Ολυμπιακού απέναντι στους υποψηφίους. Τον τελευταίο καιρό έχει έρθει στο προσκήνιο η κόντρα μεταξύ της ΠΑΕ και του δημάρχου. Δεν είναι ορατοί οι βαθύτεροι λόγοι αυτής της αντιπαράθεσης. Όμως, η άρνηση των παλαιμάχων να πάρουν την οικονομική βοήθεια από τον Δήμο και η αποδοκιμασία για την μεμονωμένη τελετή από τον Δήμο για τα θύματα της Θύρας 7, δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Ιστορικά βέβαια, επώνυμοι Ολυμπιακοί είναι υποψήφιοι στα δύο μεγαλύτερα δημοτικά σχήματα. Στις προηγούμενες εκλογές, με τον Β. Μιχαλολιάκο ήταν ο μπασκετμπολίστας Γιώργος Σιγάλας, ενώ με τον Γ .Μίχα ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Αμανατίδης. Εξελέγησαν και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι. Παλαιότερα ήταν υποψήφιος με τον Χρήστο Φωτίου, ο υπεύθυνος τότε των συνδέσμων Γιάννης Μόραλης και με τον Χρήστο Αγραπίδη ο Τάσος Μητρόπουλος. Σε εκείνη την αναμέτρηση εξελέγη σύμβουλος μόνο ο Τ. Μητρόπουλος και δήμαρχος ο Χρ. Αγραπίδης. Στην επόμενη αναμέτρηση, επανεξελέγη ο Τ. Μητρόπουλος με τον Χρ. Αγραπίδη και με τον Μ. Μπεντενιώτη ο Παναγιώτης Κελεσίδης.

Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές μένει να αποδειχθεί αν ο Ολυμπιακός θα κρίνει την εκλογή του δημάρχου Πειραιά ή οι δημότες θα προτιμήσουν να σπεύσουν στις κάλπες με βάση τα πραγματικά βιοποριστικά τους προβλήματα και τις λύσεις που θα προτείνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.