ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναλυτικά, όλα τα μέτρα

Τεστ ...αντοχής και αποτελεσματικότητας για την κυβέρνηση η Κεφαλονιά

Κρίσιμο τεστ για την πορεία της κυβέρνησης και, ενδεχομένως, για την ίδια της την πορεία αποτελεί η αντιμετώπιση των πληγών που άνοιξε στην Κεφαλονιά ο Εγκέλαδος.

Τεστ ...αντοχής και αποτελεσματικότητας για την κυβέρνηση η Κεφαλονιά

 Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδειξε από την πρώτη στιγμή, προλαβαίνοντας μάλιστα τον κ. Αλέξη Τσίπρα που… έσπευσε μία εβδομάδα μετά στο νησί, τη βούλησή του να υπάρξει άμεση ανταπόκριση της κρατικής μηχανής, η οποία άλλωστε δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση μετά από 4 χρόνια μνημονίου. Παρά τις αντιξοότητες, τις αστοχίες αλλά και τη συνήθη κρατική αβελτηρία ο γενικός βαθμός ως προς την ανταπόκριση στις έκτακτες συνθήκες που προκλήθηκαν είναι θετικός, ισχυρίζονται στην κυβέρνηση. Έστω κι αν απαιτήθηκε, επί της ουσίας, ο σχεδιασμός να γίνει σε επίπεδο Υπουργείων και Μαξίμου και λιγότερο με όρους κρατικής μηχανής.

Γι αυτό το λόγο άλλωστε και ο Πρωθυπουργός ζήτησε χθες τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου, με επικεφαλής τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη για το υπουργικό συμβούλιο και τον Δημ. Βαρτζόπουλο σε επίπεδο Γεν. Γραμματέων. Το έπραξε προκειμένου να είναι βέβαιος ότι η διαδικασία δεν θα κολλήσει στη συνήθη γραφειοκρατία του Δημοσίου.

Η απάντηση στο κτύπημα του εγκέλαδου έχει για την κυβέρνηση δύο βασικές πτυχές. Η πρώτη και κυρίαρχη είναι η ανακούφιση των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων να νησιών που επλήγησαν. Αυτούς αφορούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

Οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο ακινήτων το 2014,

Θα λάβουν επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση,

Θα δοθεί ενίσχυση για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσκευών με πόσο μέχρι 6000 ευρώ,

Θα επιδοτηθεί το 80% του ποσού για τις επισκευές των κτιρίων και το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με άτοκο δάνειο,

Σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό το λιμάνι του Ληξουρίου,

Θα τοποθετηθούν 45 αίθουσες προκάτ για τη λειτουργία των σχολείων,

Θα γίνει αποκατάσταση του δρόμου Ληξούρι - Αργοστόλι, και

Νέο κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ μεταβαίνει στο νησί για την ταχεία επιδιόρθωση των βλαβών.

Η δεύτερη, ωστόσο, πτυχή που φαίνεται ότι πλέον βρίσκεται στο μυαλό των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι μία αποτελεσματική παρουσία της κρατικής μηχανής στην Κεφαλονιά, μπορεί να μεταβάλλει άρδην και την εικόνα της κυβέρνησης στο… υπόλοιπο της χώρας. Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς κέρδισε από την επιλογή του να μεταβεί στο νησί την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις υπερβολές περί «εντολής Σαμαρά». Ακόμη και εκείνοι που τον επέκριναν για «επικοινωνιακά τρικ» αναγκάστηκαν να τον ακολουθήσουν, με καθυστέρηση.

Πλέον, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει πολιτικά και εκλογικά από αυτή τη μάχη. Αρκεί, βέβαια, να βρει πρώτα απαντήσεις, και μάλιστα τις σωστές, για τους κατοίκους του νησιού που δοκιμάζονται…

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.