ΥΓΕΙΑ

Γιατί αισθανόμαστε χαρούμενοι

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν γυμναζόμαστε

Η γυμναστική είναι μία θεραπεία σχεδόν για τα πάντα στη ζωή.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν γυμναζόμαστε

Φάρμακο για την κατάθλιψη, την απώλεια μνήμης, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον κ.α.

Βάσει επιστημονικών γνώσεων και όπως αναφέρεται σε πρόσφατες έρευνες, η γυμναστική προσφέρει στον εγκέφαλο, όσα ευεργετικά δίνει στο σώμα.

Πολλοί λένε ότι, όταν γυμναζόμαστε, «απελευθερώνονται ενδορφίνες», γεγονός που ακούγεται ως κάτι πολύ θετικό, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τι σημαίνει.

Αν ξεκινήσετε την άσκηση, το μυαλό σας το εκλαμβάνει αυτό ως μια στιγμή του στρες . Καθώς αυξάνεται η πίεση της καρδιάς σας , ο εγκέφαλος σκέφτεται είτε την καταπολέμηση του «εχθρού» ή να προσπαθήσει να ξεφύγει από αυτό .

Για να προστατέψετε τον εαυτό σας και το μυαλό σας από το άγχος , θα κυκλοφορήσει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται BDNF ( Brain - προέλευσης νευροτροφικός παράγοντας ) .

Αυτό το BDNF έχει προστατευτική και επανορθωτική δράση για νευρώνες μνήμης και δρα ως διακόπτης της επαναφοράς σας.

Την ίδια στιγμή , οι ενδορφίνες , μια άλλη χημική ουσία για την καταπολέμηση του στρες , απελευθερώνεται στον εγκέφαλό σας .

Οι ενδορφίνες τείνουν να ελαχιστοποιήσουν την ταλαιπωρία της άσκησης , μπλοκάρουν το αίσθημα του πόνου και ακόμη συνδέονται με ένα αίσθημα ευφορίας , γράφει ο ερευνητής Mc Govern.

Έρευνα του πανεπιστημίου Penn State καταδεικνύει ότι, το μυστικό κρύβεται στην τακτική άσκηση και όχι στην ένταση και τη διάρκειά της.

«Τα πρώτα 20 λεπτά της άσκησης , αν κάποιος έχει πραγματικά καθιστική ζωή , παρέχουν τα περισσότερα από τα οφέλη για την υγεία . Μπορείτε να πάρετε παρατεταμένη διάρκεια ζωής , μειωμένο κίνδυνο νόσων και όλα αυτά τα πράγματα έρχονται στα πρώτα 20 λεπτά», αναφέρει ο Gretchen Reynolds, ο οποίος έχει γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο για το θέμα με τίτλο « Τα πρώτα 20 λεπτά».

Υπάρχουν μερικοί έξυπνοι τρόποι, εάν είστε της καθιστικής ζωής, για να κάνετε τη σημαντική αρχή με την άσκηση.

Βάλτε τα ρούχα γυμναστικής σας ακριβώς πάνω από το ξυπνητήρι ή το τηλέφωνό σας όταν πάτε για ύπνο : Η τεχνική αυτή ακούγεται αρκετά απλή , αλλά υπήρξε μία από τις πιο ισχυρές . Αν βάλετε τα πάντα με τον τρόπο που εσείς θέλετε για το γυμναστήριο πριν πάτε για ύπνο και να βάλετε το ξυπνητήρι σας κάτω από τα ρούχα γυμναστικής σας , θα έχετε μία εξαιρετική ευκαιρία για να πείσετε τον εαυτό σας να βάλει τα ρούχα γυμναστικής.

Στην αρχή, μπορείτε να ξεκινήσετε μία ολιγόλεπτη άσκηση, που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε. Ας πούμε, 5 λεπτά την ημέρα 3 φορές την εβδομάδα! Όλοι μπορούν να το κάνουν. Δοκιμάστε, λοιπόν, όχι περισσότερο από 5 ή 10 λεπτά, αν είστε στο ξεκίνημα.

brain

Η αύξηση των πρωτεϊνών BDNF στον εγκέφαλό σας ενεργεί ως βελτιωτικό της διάθεσης . Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με την τοξικομανία σύμφωνα με μελέτες . Έτσι, όταν ξεκινάτε την άσκηση , το αίσθημα ευφορίας είναι το υψηλότερο.

« Η απελευθέρωση των ενδορφινών έχει ένα εθιστικό αποτέλεσμα , και η άσκηση είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο ευφορίας την πάροδο του χρόνου», γράφει ο ερευνητής McGovern .

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.