ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σενάρια για το αποτέλεσμα σε δήμους, περιφέρειες,ευρωβουλή

Τι ψάχνουν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Μαΐου

Οι σχεδιασμοί στα δύο επιτελεία. Για τι προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και τι πιστεύουν στη ΝΔ για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Τι ψάχνουν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Μαΐου

Και οι δύο πλευρές, ωστόσο, δεν παραγνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι κρίσιμο για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και για το κλίμα και στα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για νίκη και τα στελέχη του αφήνουν να εννοηθεί πώς το κόμμα βρίσκεται σε τροχιά πολιτικής κυριαρχίας που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στα όρια της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάλι, διαμηνύουν ότι η δουλειά της κυβέρνησης την επομένη των εκλογών θα συνεχιστεί κανονικά ενώ θεωρούν ότι η Ν.Δ. θα αντέξει την εκλογική δοκιμασία.

Τί ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ; Μα προφανώς ένα σενάριο που περιλαμβάνει μία βαριά ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές με ταυτόχρονη επικράτηση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμους δήμους και περιφέρειες. Εφόσον η διαφορά είναι περισσότερες από 4 – 5 μονάδες και, κυρίως, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπάσει ένα αποτέλεσμα πλέον του 30% που θα δείχνει, χωρίς καμία αμφισβήτηση, την ανοδική πορεία του κόμματος και την κατεύθυνσή τους προς την εξουσία, τότε τα πράγματα θα καταστούν δύσκολα για τον Πρωθυπουργό. Ειδικά αν το εκλογικό αποτέλεσμα συνδιάζεται και με επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές, τότε ουδείς μπορεί να αποκλείσει την επανάληψη του σεναρίου του 2009, δηλαδή εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα και αλλαγή κυβέρνησης.

Τί υπολογίζει η Ν.Δ; Μία μικρή ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές, με διαφορά που δεν θα υπερβαίνει τις 2-3 μονάδες και ταυτόχρονη επικράτηση των κυβερνητικών υποψηφίων ή πάντως όχι των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές. Αν η Ν.Δ. επικρατήσει σε 5-6 περιφέρειες και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ σε δύο (Κρήτη, Ανατ. Μακεδονία – Θράκη) τότε το μήνυμα περί αλλαγής συσχετισμών δύσκολα υποστηρίζεται από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν έχει καταρρεύσει εκλογικά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από μόνον του μπορεί να κλονίσει την κυβέρνηση ακόμη κι αν η ΝΔ έχει μία αξιοπρεπή επίδοση.

Υπάρχει, όμως, και το τί εύχεται η Ν.Δ., που υπερβαίνει μία μετριοπαθή ανάλυση των δεδομένων. Το ευκταίο σενάριο για το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά δεν αποκλείει την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αρκεί να είναι περίπου στη μία μονάδα. Προϋποθέτει, ωστόσο, την ήττα της Κουμουνδούρου σε αυτοδιοικητικά κάστρα όπως η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αθηναίων. Σύμφωνα με αυτό, μία ήττα της κ. Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής (σ.σ. Στο σύνολο της οποίας, τον Ιούνιο του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε με περισσότερες από 80.000 ψήφους της ΝΔ) και ο αποκλεισμός από το Β' γύρο του Γ. Σακελλαρίδη στην Αθήνα (σ.σ. Κάτι που δεν αποκλείουν οι πρώτες μετρήσεις) θα μεταφέρει την εσωστρέφεια και την κριτική στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου δίνοντας μία ανάσα στην κυβέρνηση και θέτοντας εν αμφιβόλω τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.