ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Το ΚΚΕ αντιμέτωπο με την ιστορική του κατάντια

Κάθε κόμμα είναι εξ ορισμού «ανταγωνιστικό» με όλα τα υπόλοιπα, αφού όσα κόμματα κατεβαίνουν στον πολιτικό στίβο επιχειρούν να αποσπάσουν περισσότερους ψηφοφόρους κάθε φορά -προφανώς σε βάρος των υπολοίπων κομμάτων.

Υπ' αυτή την έννοια, είναι θεμιτό και λογικό το ΚΚΕ να έχει τη δική του γραμμή, να απορρίπτει τις συμμαχίες και τα «μέτωπα» και να μην δείχνει... «συντροφική» συμπεριφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, πολλές φορές τα συντροφικά μαχαιρώματα είναι τα χειρότερα. Και τα συνήθως θανατηφόρα. Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Περισσός, τα τελευταία χρόνια, έχει αποδείξει πως με τη στάση του ευνοεί αυτούς που χαρακτηρίζει ως «αστούς» ή «καπιταλιστές» και τους επί πολιτικής εκπροσώπους τους.

Η αρχή έγινε το 2008, αυτό τον καυτό Δεκέμβρη, όταν η τότε γενική γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «χαϊδεύει τα αφτιά των κουκουλοφόρων». Η παρέμβαση της κ. Παπαρήγα ήταν καταλυτική, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να χρεωθεί τα έκτροπα που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, να «δικαιολογηθεί» και νομιμοποιηθεί στα μάτια της κοινής γνώμης η ακραία καταστολή και, εν τέλει, να πληρώσει βαρύ πολιτικό τίμημα ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ απέδειξε και τότε πως «πάσα μη ελέγξιμη κινητοποίηση, είναι κακή κινητοποίηση».

Ο Περισσός σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τη στάση του μετά τις εκλογές του 2012, οι οποίες όχι μόνο άλλαξαν τους συσχετισμούς στον χώρο της Αριστεράς, αλλά ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το παλαιό «Τί Πλαστήρας, τί Παπάγος» -που, εξάλλου, αφορούσε στην αντιπαράθεση Δεξιάς-Κέντρου- μετεβλήθη σε «Τί ΝΔ, τί ΣΥΡΙΖΑ». Το ΚΚΕ, δηλαδή, εξομοίωσε ένα αριστερό κόμμα, που επίσης μιλά για «σοσιαλιστικό μετασχηματισμό», για «μετάβαση στον σοσιαλισμό» κ.α. με το κατεξοχήν κόμμα των «αστών» και του «συστήματος», δηλαδή τη Δεξιά.

Η Αλέκα Παπαρήγα δεν μπήκε καν στην κουβέντα των διερευνητικών εντολών, ο Περισσός απορρίπτει επισήμως το ενδεχόμενο «κυβέρνησης της Αριστεράς» και το ΚΚΕ διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως «δεν είμαστε γενικώς αριστεροί, είμαστε κομμουνιστές».

Η αλλαγή φρουράς στο τελευταίο συνέδριο έδειξε, για όσους γνωρίζουν τους εσωτερικούς συσχετισμούς του Περισσού, ότι ο περαιτέρω απομονωτισμός και η... αντι-ΣΥΡΙΖική εκστρατεία αποτελεί στρατηγική επιλογή. Άλλωστε, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του ΚΚΕ για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ στη διάσπαση του 1991, ως γραμματέας της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και μέλος της ΚΕ, δίνει τη μάχη μαζί με άλλους συντρόφους για την υπεράσπιση του Κόμματος, των αρχών του, της κοσμοθεωρίας του, ενάντια στη διασπαστική, οπορτουνιστική ομάδα που πήγε στο ΣΥΝ».

Πλέον, απομένουν 90 μέρες για τη διπλή κάλπη Ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών και για όλα τα κόμματα, για τη Δημοκρατία την ίδια, η μεγάλη πρόκληση είναι αφενός να μην περάσει υποψήφιος των νεοναζί στον δεύτερο γύρο, αφετέρου αν περάσει να απομονωθεί και να στηριχθεί ο αντίπαλός του -απ' όπου κι αν προέρχεται- απ' όλο το δημοκρατικό τόξο. Για όλα τα κόμματα; Όχι. Ο Περισσός δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες λεπτομέρειες.

Και δείχνει πως η πολιτική του στάση μεταβάλλεται σε κατάντια: με την κατασυκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ δεν ρίχνει μόνο «νερό στο μύλο των καπιταλιστών» -όπως θα έλεγε ένας ορθόδοξος κομμουνιστής, αλλά πλέον ρίχνει νερό και «στον μύλο των νεοναζί».
Η Λιάνα Κανέλλη προϊδέασε για την στάση του κόμματός της, όταν αρνήθηκε να απαντήσει τί θα ψήφιζε στον δήμο Αθηναίων, αν στον δεύτερο γύρο περνούσε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο υποψήφιος των νεοναζί Κασιδιάρης.

Και μετά, ήρθε ο ίδιος ο γραμματέας του κόμματος, που «έδωσε τη μάχη μαζί με άλλους συντρόφους για την υπεράσπιση του Κόμματος, των αρχών του, της κοσμοθεωρίας του, ενάντια στη διασπαστική, οπορτουνιστική ομάδα που πήγε στο ΣΥΝ», να επιβεβαιώσει την ιστορική κατάντια ενός κόμματος, που πάνω απ' όλα διακρίθηκε στην υπεράσπιση των αγώνων για τη Δημοκρατία.

«Η μάχη δίνεται στον πρώτο γύρο. Θα κάνουμε ότι κάνουμε και στον πρώτο γύρο: Θα ψηφίσουμε τους υποψηφίους του ΚΚΕ. Κι αν δεν υπάρχουν, υπάρχει πολιτική επιλογή: με άκυρο, με λευκό, με οποιονδήποτε τρόπο. Θα το δούμε συγκεκριμένα τότε. Έτσι πάντα κάναμε. Και έτσι κάνουν όλα τα κόμματα» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας προχθές στο κανάλι Action24.

Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι σαφές ότι ο Περισσός οδηγείται σε ένα ακόμη ιστορικό λάθος -το οποίο θα αναδειχθεί ανάγλυφα αν, ο μη γένοιτο, κάποιος νεοναζί καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Το θέμα, όμως, είναι πότε επιτέλους θα πληρώσει το ΚΚΕ τα απανωτά λάθη ιστορικών διαστάσεων, στα οποία (έχει επιλέξει να) υποπέσει.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Tony Cascarino 11:01 20/02/2014

    Για πες κύριε Μελιγγώνη για τις εκλογές του 2010 στην Ικαρία πως στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ τον κομμουνιστή υποψήφιο; Τι, δεν τον στήριξε; Τα βρήκε με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το ακροδεξιό ΛΑΟΣ; Επίσης, πιστεύεις κι εσύ ότι βιομήχανοι κι εργάτες αποτελούν τις παραγωγικές δυνάμεις τις χώρες; Δεν έχουν αντίθετα συμφέροντα; Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, όχι… Επομένως, κράτα τους Κουτσακάδες και τους Ραφτόπουλους για τον εαυτό σου, μπόνους τη Λούκα και μια μερίδα Καρυπίδη που και που και μη σκας για το ΚΚΕ και την ιστορία του. Έχει μέλη και φίλους να την υπερασπιστούν, δεν χρειάζεται αυτόκλητους υπερασπιστές.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.