ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ημερίδα της Ευρωαριστεράς για την κρίση

Τσίπρας: «Η Ελλάδα αλλάζει βιβλίο, όχι μόνο σελίδα»

Βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε ημερίδα που διοργανώνει η ευρωομάδα της Αριστεράς στα γραφεία της Ευρωβουλής στην Αθήνα, με θέμα «Οικονομική κρίση και προκλήσεις Δημοκρατίας».

Τσίπρας: «Η Ελλάδα αλλάζει βιβλίο, όχι μόνο σελίδα»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

«Η Ελλάδα, που διανύει προεκλογική περίοδο, είναι έτοιμη όχι απλώς να αλλάξει σελίδα, αλλά να αλλάξει βιβλίο και να επηρεάσει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προειδοποίησε εκ νέου την κυβέρνηση πως «δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα με ένα νέο Μνημόνιο». Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί πως εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο από τους δανειστές, θα πρέπει να προηγηθούν εκλογές, αφού τόνισε πως για ένα νέο Μνημόνιο «πρέπει να αποφασίσει ο λαός». Παράλληλα, χαρακτήρισε την κυβέρνηση Σαμαρά ως «απερχόμενη κυβέρνηση» που «δίνει τις τελευταίες μάχες οπισθοφυλακής για να κρατηθεί στην εξουσία».

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του, υπογράμμισε πως τα μνημόνια απέτυχαν και τόνισε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα που αργοπεθαίνει γιατί η ηγεσία της Ευρώπης την επέλεξε για πειραματόζωο της κρίσης», ενώ επισήμανε πως αυτή η κατάσταση «είναι ανάγκη να ανατραπεί». Μάλιστα, εκτίμησε πως αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, «το δημόσιο χρέος της χώρας θα εκτοξευθεί στο 205% του ΑΕΠ το 2015», επικαλούμενος τη σχετική εκτίμηση-πρόγνωση του ιδρύματος Levy.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα και προς τους δανειστές, λέγοντας πως «προεκλογικά τετελεσμένα δεν πρόκειται να δεχθούμε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα βάλει την υπογραφή του σε πράξη πολιτικής δέσμευσης για την ίδια πολιτική.

Παρέμβαση Χουντή

Στην ίδια ημερίδα μίλησε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ο οποίος εκτίμησε πως είτε οι λύσεις που θα δώσει η Ε.Ε. στην κρίση χρέους θα είναι δημοκρατικές «είτε δε θα είναι λύσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Ε.Ε., καθώς ανεξάρτητοι ή ανεξέλεγκτοι μηχανισμοί, όπως η ΕΚΤ, παίρνουν πολιτικές αποφάσεις ερήμην της λαϊκής κυριαρχίας», συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισε την κρίση «πολυεπίπεδη και όχι μόνο οικονομική». «Είναι κρίση του οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου και κρίση της πολιτικής και της Δημοκρατίας. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του καπιταλισμού δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να βρεθεί σε αντιστοιχία με τις κατακτήσεις των λαών ή με τις δημοκρατικές παραδόσεις της Ευρώπης και των λαών της», είπε ο Νίκος Χουντής.

Παρέμβαση Τσίμερ

Στην συζήτηση-ημερίδα παρενέβη και η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, η Γερμανίδα Γκάμπι Τσίμερ, η οποία συμφώνησε απολύτως με τον Αλέξη Τσίπρα ως προς την ανάγκη να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γκάμπι Τσίμερ τάχθηκε υπέρ του μεγαλύτερου ελέγχου στο τραπεζικό σύστημα και άφησε αιχμές κατά του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν εκ μέρους των Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σουλτς, για την άποψη του τελευταίου περί διακυβερνητικής διάσκεψης. «Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ένα δικό τους πλαίσιο που δε θα λύνει τα προβλήματα», είπε, ζητώντας να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στη λήψη αποφάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.