ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρ’ ότι θα αρθεί το ασυμβίβαστο

Χάνουν την βουλευτική τους έδρα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ

Δεν θα ισχύσει για τους υποψήφιους της ΝΔ η άρση του ασυμβίβαστου που θα νομοθετηθεί τις επόμενες μέρες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχαλάκης.

Χάνουν την βουλευτική τους έδρα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στο BHMA FM ότι το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή θα αρθεί με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο,  για τη ΝΔ αυτό δεν θα ισχύσει. Με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα πρέπει να παραιτηθούν από τη βουλευτική έδρα τους.

Αναλυτικά, ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης δήλωσε: «Μέχρι τώρα, υπήρχε ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, με κάποιες εξαιρέσεις στο νόμο. Αυτό που θα γίνει είναι να αρθεί το ασυμβίβαστο.

»Όμως, για τη ΝΔ, με απόφαση του προέδρου, ο βουλευτής του κοινοβουλίου που θα θελήσει να είναι υποψήφιος και για την Ευρωβουλή θα πρέπει πρώτα να υποβάλλει την παραίτησή του. Διευκρινίζω ότι αυτή είναι εσωτερική διαδικασία της ΝΔ και απόφαση του προέδρου.

»Θα μπορούσαμε να το ανοίξουμε και για την υπόθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ίδια λογική είναι. Σας θυμίζω, όμως, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κάτι διαφορετικό. Ο όγκος των υποψηφίων σε όλη τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλος».

Σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει την επιλογή έως τέσσερις σταυρούς. Ο κ. Μιχελάκης σημείωσε: «Μπορώ να σας πω ότι στο θέμα των σταυρών θα υπάρχει δικαίωμα επιλογής, στους 4, με τη λογική της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, τη Β' Αθήνας. Βάλαμε γι' αυτό το ύψος της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας και εκλογική περιφέρεια (για τις ευρωεκλογές) θα είναι μία, όλη η χώρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η συνολική πρόταση της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.