ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις

Χαν: Μόνο η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη

Για ανάγκη προσανατολισμού της νέας προγραμματικής περιόδου στις ιδιωτικές επενδύσεις μίλησε ο κοινοτικός επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, σε διευρυμένη συνάντηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Χαν: Μόνο η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη

Ο κοινοτικός επίτροπος αναγνώρισε τις προσπάθειες που γίνονται ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον τομέα της απορρόφησης πόρων, σημείωσε ωστόσο, ενώπιον των δημάρχων και βουλευτών που μετείχαν στη συνάντηση, ότι «δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ» τονίζοντας ότι αυτά τα έργα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το 2015.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε ότι αλλάζει η πρακτική σε ό,τι αφορά την ένταξη έργων στα κοινοτικά προγράμματα και τόνισε με σαφήνεια ότι «κάθε έργο θα πρέπει να εξυπηρετεί τις βασικές αρχές που έχουν τεθεί». Ανάμεσα σε αυτά που θα προωθηθούν είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, του μετάλλου και της εξόρυξης προβλέποντας ότι «η Ελλάδα στο τέλος της κρίσης θα βγει πιο ισχυρή ακόμη και από άλλα κράτη της Ευρώπης».

Ιδιαίτερα στάθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα καθώς υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη με πρωτογενές πλεόνασμα εδώ και κάτι χρόνια» ωστόσο όμως τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών σε εθνικό επίπεδο.

Ο κοινοτικός επίτροπος απέφυγε κάθε δέσμευση για την φιλοσοφία του νέου προγράμματος και μάλιστα, παρά τη επιμονή των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης για ενίσχυση των προγραμμάτων, που έχουν σχέση με τις υποδομές, κράτησε σαφείς αποστάσεις επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για ετοιμότητα με προσανατολισμό τις ιδιωτικές επενδύσεις. Την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα περιβαλλοντικά θέματα στη βιομηχανική περιοχή σε Οινόφυτα-Σχηματάρι. Πρόκειται για περιβαλλοντικά θέματα τα οποία σχετίζονται με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Ασωπό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στον σύντομο χαιρετισμό του, στάθηκε ιδιαίτερα στην κυβερνητική προσπάθεια για την απορρόφηση πόρων τονίζοντας ότι «τους τελευταίους 18 μήνες αξιοποιήθηκαν σχεδόν όσα είχαν επενδυθεί τα προηγούμενα 3,5 χρόνια». Σε σχέση με τη νέα προγραμματική περίοδο, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι «στόχος παραμένει η επιστροφή της Ελλάδας σε τροχιά ανάκαμψης και διατήρηση μιας ανάπτυξης με στροφή στην ανταγωνιστικότητα στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις». Έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι αυξάνεται το τμήμα του προγράμματος που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες, αφού από 22% στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ανήλθε σε 35% χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη ως πρόκληση για τις περιφέρειες.

Μιλώντας για την διαμορφωμένη κατάσταση στην Στερεά Ελλάδα έκανε λόγο για στατιστικές αποκλίσεις «καθώς στην περιφέρεια υφίστανται ανισότητες και παρατηρούνται υστερήσεις που έχουν σχέση με την κατηγορία που τοποθετείται λόγω ΑΕΠ με συνέπεια να έχει μειωμένους πόρους» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο ίδιος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει αυτό το θέμα «προκειμένου να προσεγγίσει την πραγματική κατάσταση με πιο ορθολογικό τρόπο» όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά την συνολική οικονομική κατάσταση της αγοράς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη λήξη της παρατεταμένης ύφεσης το 2014» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε πρωτόγνωρες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε τους διαρθρωτικούς πόρους ως «βασικό εργαλείο πολιτικής για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση ρευστότητας».

Από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς ανέλυσε τις επιδόσεις του προγράμματος μέχρι σήμερα εστιάζοντας στην απορροφητικότητα η οποία είναι η υψηλότερη σε επίπεδο χώρας. Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης και με άλλους πόρους πράγμα το οποίο ο ίδιος ο κ. Χαν το απέκλεισε όπως επίσης απέκλεισε να υπάρξουν «έργα-γέφυρες» πέραν του προϋπολογισμού του προγράμματος εκτός από εκείνα τα οποία θα είναι συμβατά με τα χαρακτηριστικά της νέας προγραμματικής περιόδου. Υποστήριξε επίσης, τόσο ο ίδιος ο κ. Περγαντάς όσο και οι Δήμαρχοι που ήταν παρόντες, την ανάγκη για απλούστευση της γραφειοκρατίας όπως επίσης και την Αποκέντρωση της υλοποίησης του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.