ΚΟΣΜΟΣ

Σαν σήμερα, το 1991

Χιόνι στη Σαχάρα

Ήταν 19 Φεβρουαρίου 1991, όταν συνέβη ένα φαινόμενο... αδιανόητο για τον περισσότερο κόσμο που έχει ταυτίσει την περίφημη αφρικανική έρημο με τις υψηλές θερμοκρασίες και τη ξηρασία. Στην έρημο Σαχάρα, έπεσε χιόνι για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.

Χιόνι στη Σαχάρα

Η Σαχάρα είναι η αμμώδης έκταση ερήμου που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Αφρικής. Πρόκειται για περιοχή ακαλλιέργητη και με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Μόνο στην περιοχή της Μεσογείου και του Σουδάν σημειώνονται περιστασιακά βροχοπτώσεις και υπάρχει περιορισμένη βλάστηση. Οι πόλεις έχουν κατασκευαστεί σε τοποθεσίες με σχετικά καλές συνθήκες για διαβίωση, όπως το υψίπεδο του Αχαγκάρ ή Χογκάρ στην Αλγερία η πόλη Ταμανρασσέτ και στα βουνά Αϊρ στο Νίγηρα η πόλη Αγκαντέζ, που δέχονται αρκετές βροχές.

Το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Σαχάρας δεν είναι κατοικίσιμη λόγω της ξηρασίας. Σε αυτές τις ακατοίκητες και ανεκμετάλλευτες περιοχές, υπάρχουν τοποθεσίες όπου ενδέχεται να μην σημειωθεί βροχόπτωση για δέκα χρόνια.

Επίσης ο βαθμός ξηρασίας του αέρα είναι πολύ υψηλός, κάτι που επηρεάζει τα όποια πιθανά βραχυπρόθεσμα αποθέματα νερού και τα κάνει να εξατμίζονται γρήγορα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ τη μέρα η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 50 °C, το βράδυ κατεβαίνει κάτω από το μηδέν. Αυτές οι διαφορές της θερμοκρασίας, συντελούν στην δημιουργία ανέμων που είναι αρκετά ισχυροί και συχνά οδηγούν σε εμφάνιση ανεμοστρόβιλων γνωστών με το όνομα τζιμπλί, χαμσίν ή και χαρματάν.

Σε αυτές τις συνθήκες,  είναι αδιανόητο να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να χιονίσει. Όπως συμβαίνει και αυτό και το παραπάνω βίντεο το επιβεβαιώνει.

Οι κάτοικοι του Μπετσάρ, βόρειο-δυτικά της Αλγερίας, κοντά στα σύνορα με το Μαρόκο έμειναν με το στόμα ανοικτό, όταν αντίκρισαν το θέαμα του χιονιού. Σε αρκετά σημεία η άμμος σκεπάστηκε από το χιόνι, με το τοπίο να ασπρίζει. Στην όαση της περιοχής, τα κλαδιά των φοινίκων δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού και έσπασαν.

desert-snow

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.