ΕΛΛΑΔΑ

Σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Όλες οι αλλαγές στα εφάπαξ

Στα 25.000 ευρώ θα διαμορφωθεί φέτος κατά μέσο όρο το εφάπαξ στο Δημόσιο, ενώ δεν θα έχουν νέα μείωση όσοι αποχώρησαν από την εργασία τους μέχρι 31 Αυγούστου 2013.

Όλες οι αλλαγές στα εφάπαξ

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ, για όλους τους ασφαλισμένους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους ή κατέθεσαν τα χαρτιά τους, από την 1η Ιανουαρίου και μετά.

Σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υπέγραψε την υπουργική απόφαση για το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, ο οποίος θα οδηγήσει σε μειώσει στο δημόσιο, όσους κατέθεσαν τα χαρτιά τους από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με βάση την υπουργική απόφαση,  εξαιρούνται από τις νέες μειώσεις  25.427 δημόσιοι υπάλληλοι που κατέθεσαν τα χαρτιά τους έως το τέλος Αυγούστου 2013 και οι οποίοι θα λάβουν το εφάπαξ τους με βάση τον παλαιό τρόπο υπολογισμού.

Οι υπόλοιποι 18.573 που έκαναν τις αιτήσεις τους από την 1 Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά, καθώς και όλοι οι νέοι συνταξιούχοι  θα δουν μειώσεις κατά μέσο όρο της τάξης του 12%.

Η νέα υπουργική απόφαση, προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία «ατομικών μερίδων» για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ για να μην υπάρξουν δραματικές ανατροπές στο εφάπαξ, όπου καταγράφονται ληξιπρόθεσμες οφειλές -για παράδειγμα στο ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων- αυτές θα μοιραστούν σε βάθος 15ετίας. Για όσους αποχώρησαν από την 1η Σεπτεμβρίου και εφεξής, το τμήμα εφάπαξ παροχής που αναλογεί στα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι την ημερομηνία αυτή. Το διάστημα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 θα υπολογίζεται με το νέο σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα ασφάλισης, τα έτη ασφάλισης, την ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, το ύψος των καταβληθέντων εισφορών κ.α.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.