ΥΓΕΙΑ

Επιστημονική μελέτη

Ακόμη και η μικρή άνοδος της πίεσης, απειλή για εγκεφαλικό

Η υπέρταση απειλεί την καρδιά μας, καθώς αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού ακόμη και πρόωρου θανάτου.

Ακόμη και η μικρή άνοδος της πίεσης, απειλή για εγκεφαλικό

Νέα έρευνα υπογραμμίζει ότι ακόμη και η μικρή άνοδος της αρτηριακής πίεσης – πάνω από το φυσιολογικό 120/80 – αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού, σύμφωνα με το onmed.gr.

Η σχετική μελέτη στην επιστημονική επισκόπηση Neurology περιελάμβανε συστηματική ανάλυση 19 παλαιότερων ερευνών που είχαν εστιάσει στον κίνδυνο εγκεφαλικού σε ασθενείς με πίεση 120/80 έως 140/90. Αυτοί οι ασθενείς θεωρούνται «προ-υπερτασικοί» καθώς η πίεσή τους βρίσκεται στα όρια των φυσιολογικών τιμών.

Οι αναλύσεις περιελάμβαναν δεδομένα για 760.000 άτομα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι προ-υπερτασικοί ασθενείς παρουσιάζουν κατά μέσο όρο 66% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με τα άτομα που παρουσιάζουν φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης, αναφέρει το σχετικό άρθρο του CNN.

Οι ασθενείς στο υψηλότερο άκρο των παραπάνω τιμών αντιμετωπίζουν μάλιστα κατά 95% μεγαλύτερο κίνδυνο. Για τους ασθενείς στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας, ο κίνδυνος αγγίζει το 44%.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.