ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναλυτικά τι προβλέπεται για γάλα, τριετίες, φάρμακα, επικουρικές συντάξεις

Αλλάζουν όλα με τρία άρθρα

Σαρωτικές αλλαγές σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, μέσω των αλλαγών που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που δόθηκε χθες στα κόμματα και αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη βουλή.

Σε τρία άρθρα, και με την διαδικασία του κατ' επείγοντος, θα ψηφιστεί έως την Δευτέρα, το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που αλλάζει άρδην σημαντικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των πολιτών.

Το πρώτο άρθρο, 148 (!) σελίδων περιλαμβάνει τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος με βάση τα αποτελέσματα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ειδικότερα, προβλέπει τελικά, τη διάθεση 450 εκατ. ευρώ για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των πολιτών και οικογενειών με πολύ χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας. Τα κριτήρια θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Το μέρισμα θα είναι αφορολόγητο και θα καταβληθεί εφάπαξ εντός 2 μηνών. Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις υλοποίησης προγραμμάτων για άστεγους.

Δείτε τι προβλέπει ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί  το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ.

Δείτε τις παρεμβάσεις, με τις «πλάτες» του ΟΟΣΑ,  σε καύσιμα, περίπτερα, βιβλία, καθώς στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις  για την αποθήκευση και διακίνηση καυσίμων, το καθεστώς εκμετάλλευσης περιπτέρων και κυλικείων, την διάθεση του καπνού, αλλά και την πώληση βιβλίων.

Μεγάλες ανατροπές έρχονται σε εργασιακό και ασφαλιστικό. Το νομοσχέδιο περιγράφει κατάργηση των τριετιών από το 2017, καθώς και μαχαίρι στους κοινωνικούς πόρους που αναμένεται να τινάξει στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία...  Ως «μοναδική αξία» θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός, από το 2017, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο για κατάργηση στην πράξη των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.

Αύξηση ακατάσχετου - Μείωση προστίμων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τη φορολογία. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει διατάξεις με τη μείωση των προστίμων κατά 80%, την αύξηση του ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ το μήνα και την καταβολή του ΦΠΑ σε δύο δόσεις εφόσον το ποσό είναι άνω των 100 ευρώ χωρίς προσαύξηση 2%.

Παράλληλα, προβλέπει ότι μειώνονται τα πρόστιμα για δηλώσεις και αποδείξεις. Συγκεκριμένα, μειώνονται στα 250 έως και 500 ευρώ τα πρόστιμα ανάλογα με τα τηρούμενα βιβλία για τη μη έκδοση αποδείξεων ή μη υποβολή δηλώσεων από 1.000 έως 2.500 ευρώ που προέβλεπε ο τελευταίος φορολογικός νόμος. Επίσης, θεσπίζεται πλαφόν προστίμου ανά φορολογικό έλεγχο στα επίπεδα των 30.000 ευρώ.

Δείτε πως θα γίνονται οι συμψηφισμοί ΦΠΑ.

Ανατροπές έρχονται και στον τουριστικό τομέα και τις μεταφορέςμε τους ιδιοκτήτες ταξί να επανεξετάζουν τη στάση τους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης σημαντικές αλλαγές για τα φαρμακεία. Προς πώληση από σούπερ μάρκετ οδεύουν τα φάρμακα. Συγκεκριμένα, προβλέπει κατάργηση του άρθρου που απαγόρευε τη συστέγαση φαρμακείων με άλλα καταστήματα, σύσταση ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας μόνο μεταξύ φαρμακοποιών, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ από 1 Ιανουαρίου 2017.

Αλλαγές έρχονται και στο γάλα, το λάδι και το ψωμί. Θεσπίζεται το «γάλα ημέρας». Το νέο καθεστώς για την επεξεργασία, τη διάρκεια «ζωής» και τον τρόπο πώλησης του γάλακτος καθορίζεται με το πολυνομοσχέδιο, ενώ σημαντικές αλλαγές επέρχονται, ακόμα, στον τρόπο πώλησης του ψωμιού και στις επαγγελματικές συσκευασίες διάθεσης του ελαιόλαδου.

Το πολυνομοσχέδιο φέρνει νέες ανατροπές και ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Προβλέπει«πιλοτικό» άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, τουλάχιστον σε τρεις τουριστικές περιοχές.

Οι προβλέψεις για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, τις αποζημιώσεις, την ένταξή τους στις παροχές του ΟΑΕΔ και την παράταση του χρόνου διαθεσιμότητας των εγκύων περιλαμβάνονται σε διατάξεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.