ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ανησυχία Ντράγκι για την ουκρανική κρίση

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι από την κρίση στην Ουκρανία ενδέχεται να γίνουν σημαντικοί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ανησυχία Ντράγκι για την ουκρανική κρίση

Οι εμπορικές και κεφαλαιακές ροές ανάμεσα στην ευρωζώνη και στην Ουκρανία καταδεικνύουν ότι οι διασυνδέσεις τους δεν είναι τόσο εκτεταμένες ώστε να υπάρξει διάχυση της κρίσης, σημείωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι το ευρώ είναι μια «νήσος σταθερότητας».

Όμως ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε πως υφίστανται πιθανότητες για πολύ μεγαλύτερη αστάθεια, η οποία θα επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, σε περίπτωση που η κατάσταση κλιμακωθεί.

«Εάν εξετάσουμε (την κατάσταση στην Ουκρανία) από μια εντελώς τεχνοκρατική άποψη και δούμε τον όγκο των (διμερών) εμπορικών συναλλαγών σε αγαθά, σε υπηρεσίες, σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και (. . .) κεφαλαιακές ροές, πρέπει να πούμε ότι οι διασυνδέσεις δεν είναι τόσο σημαντικές για να συμπεράνουμε μια σημαντική διάχυση» της κρίσης στην ΕΕ, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όμως, ας μου επιτραπεί να προσθέσω ότι αυτός θα ήταν ένας περιοριστικός τρόπος να εξετάσουμε την κατάσταση διότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στην περιοχή θα μπορούσαν γρήγορα να γίνουν σημαντικοί και να δημιουργήσουν εξελίξεις οι οποίες είναι απρόβλεπτες και δυνητικά θα μπορούσαν να έχουν μεγάλες συνέπειες», είπε ο Ντράγκι.

Ο Ντράγκι επισήμανε ιδίως ότι οι συνέπειες της ουκρανικής κρίσης για την ρωσική οικονομία είναι «σοβαρή».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.