ΚΟΣΜΟΣ

Σε ηλικία 81 ετών

Απεβίωσε ο Πάτροκλος Σταύρου

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα σε ηλικία 81 ετών ο πρώτος Κύπριος που τίμησε η ακαδημία Αθηνών, Πάτροκλος Σταύρου.

Απεβίωσε ο Πάτροκλος Σταύρου

Ο Πάτροκλος Σταύρου υπήρξε συγγραφέας, εκδότης, ερευνητής, ιστορικός και αρθρογράφος.

Διετέλεσε υφυπουργός και στενός συνεργάτης του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, του Σπύρου Κυπριανού αλλά και του Γιώργου Βασιλείου. Είχε υιοθετηθεί από την Ελένη Ν. Καζαντζάκη το 1982, ενώ το 1995 του εκχωρήθηκαν, υπό μορφή γονικής παροχής, τα πνευματικά δικαιώματα στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών τον είχε αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα.

Είχε συμμετοχή στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου από τους Άγγλους ενώ κατά το διάστημα 1957-1960 ήταν ο ιδιαίτερος γραμματεύς του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Το 1960, μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Πάτροκλος Σταύρου ανέλαβε τη διεύθυνση του γραφείου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και το 1963 ορίσθηκε υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ενώ παρέμεινε στη συγκεκριμένη θέση μέχρι τον Ιούνιο του 1993.

Μελέτησε ιδιαίτερα τον ποιητή Κωστή Παλαμά, ενώ το βιβλίο του «Ο Παλαμάς και η Κύπρος» βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1969. Ήταν ο πρώτος Κύπριος που βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.