ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Από διαπιστώσεις... πήξαμε!

Από διαπιστώσεις και αυτοκριτική… κατόπιν εορτής, πάμε καλά: Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τα οποία «οι αναλυτές του Οργανισμού προχώρησαν σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, όσο και εκείνες της ασιατικής κρίσης το 2007, αλλά και της Αργεντινής στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ήταν τα μεγάλα σφάλματα του Ταμείου».

Και εντάξει κάποιος θα πει: Άνθρωποι και δη οικονομολόγοι είμαστε «σφάλματα κάνουμε». Ναι. Μόνον που το συγκεκριμένο «σφάλμα» δεν είναι απλό: Κοστίζει και μάλιστα κοστίζει επιπλέον θυσίες για μια ολόκληρη χώρα: Στην περίπτωση της Ελλάδας ο λάθος υπολογισμός της αναμενόμενης αύξησης του ΑΕΠ μεταφράστηκε σε επιπλέον δάνεια. Και τα επιπλέον δάνεια, σημαίνουν υπερχρέωση. Και η υπερχρέωση θέλει και νέες θυσίες.

Αυτές οι νέες θυσίες δεν επέτρεψαν στους Έλληνες να έχουν τα εισοδήματα που έπρεπε –βεβαίως- για να ζήσουν, πόσο μάλλον να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους που διογκώθηκαν από την αλματώδη αύξηση των φόρων και φυσικά τα δάνεια που είχαν λάβει σε εποχές «παχιών αγελάδων».

Και εδώ έρχεται η τρόικα με τις ανακοινώσεις της να «χτυπήσει καμπανάκι» για την αδυναμία των Ελλήνων πολιτών να εξοφλήσουν τα δάνειά τους.

Όπως λένε, «σύμφωνα με αξιολόγηση των κλιμακίων αποστολής, υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά τις εκτιμήσεις κεφαλαιακών αναγκών, ιδίως εάν οι αρχές και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίσουν ταχέως και αποτελεσματικά το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Αφού λοιπόν διαπίστωσαν τα λάθη τους, έκαναν την αυτοκριτική τους και τους φοβίζει η «έκρηξη των κόκκινων δανείων» -αποτέλεσμα για να μην ξεχνιόμαστε της πολιτικής που σύστησαν και εάν θέλετε και του πως εφαρμόστηκε αυτή- τότε μήπως πρέπει να βρουν και μία λύση;

Που δεν είναι άλλη βέβαια από το πώς θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και θα γίνουν επενδύσεις. Γιατί μέχρι τώρα αυτό που δείχνει να τους ενδιαφέρει είναι πόσο θα ρίξουν το βιοτικό επίπεδο και θα μετατρέψουν σε «ζούγκλα» την αγορά εργασίας, προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές που θα πληρώνουν «ψίχουλα». Και τότε θα είναι λογικό και πάλι να ψάχνουν να βρουν χρήματα να δώσουν και πάλι τις τράπεζες για να κλείσουν τις «τρύπες» που θα ανοίξουν.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.