ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Από που πηγάζει και που πηγαίνει το «Ποτάμι»;

Καλημέρα Καλημέρα,

Καλό Μήνα,

Καλή Βδομάδα,

Καλή Σαρακοστή,

Καλή Άνοιξη...

Από τις πρώτες λέξεις αυτού του άρθρου είναι εμφανές ότι θα ασχοληθούμε με το «Ποτάμι». Ογδόντα μέρες πριν τις ευρωεκλογές, σε χρόνο μηδέν μετά το «ναυάγιο» της Ελιάς και την κρίση στους «58», ο δημοφιλής παρουσιαστής Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε τη δημιουργία πολιτικού κόμματος το «Ποτάμι». Ασφαλώς, ο καθένας έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει κόμμα, να καταθέσει προτάσεις, να αναζητήσει συμμαχίες με πρόσωπα και πολιτικούς χώρους και να κριθεί από την πορεία του. Το αν αυτή η κίνηση θα αποδειχθεί «ποτάμι», «χείμαρος» ή «ρυάκι», θα το δείξουν οι πολίτες και οι πολιτικές κατευθύνσεις που ο επικεφαλής και όσοι συναπαρτίζουν αυτή την πολιτική κίνηση με την έως τώρα διαδρομή τους και τις προτάσεις τους. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φανεί από πού πηγάζει αυτό το «Ποτάμι» και προς τα που κατευθύνεται, ποιους θέλει να εκφράσει και με ποιους θέλει και αν θέλει να συγκρουστεί.

Το εναρκτήριο κείμενο του είναι ένα δείγμα γραφής και για το πως το σκέφτεται και για το που το πάει… Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκινά το κείμενό του «αμήχανα» και «από το τέλος» όπως ο ίδιος μας γράφει… Εμείς ας ξεκινήσουμε «χαλαρά» και «από την αρχή».

Θα μπορούσαν πολλά να γραφτούν γι’ αυτό το κείμενο και για τα σωστά που κατά την άποψή μου γράφει αλλά και για τα λάθος… Δεν είναι στόχος του παρόντος κειμένου να αναλύσει σημείο προς σημείο το κείμενο του Θεοδωράκη αλλά να κάνει ορισμένες επισημάνσεις για άστοχες ή στοχευμένες διατυπώσεις που θέτει το κόμμα Θεοδωράκη.

Γράφει ο Σ.Θ. : «Μου είπαν όμως ότι οι πολιτικοί μας ζουν σε άλλον κόσμο, ότι τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία, ότι έχουν πάρει διαζύγιο από τη λογική.»

Αλήθεια Σταύρο σου είπαν τέτοιο πράγμα;

Κι εσύ τι τους είπες;

Μας το μεταφέρεις και στο ιδρυτικό σου κείμενο σαν την φωνή της κοινωνίας και μάλιστα των νέων ανθρώπων...

Αν λοιπόν συναντήσεις ξανά τους φοιτητές που σε βρήκαν στη Λέρο, την παρέα που σε σταμάτησε στον Βόλο, τους πιτσιρικάδες που σου τηλεφωνούν απ' τα Χανιά, τους ανθρώπους του συνεταιρισμού που επισκέφθηκες στα Γιάννενα, αυτών που σε φώναξαν στην Αριστοτέλους να τους πεις ότι όταν μιλάμε για τους πολιτικούς και την πολιτική δεν μπορούμε να μιλάμε με γενικεύσεις. Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι, όπως όλοι οι γιατροί δεν παίρνουν φακελάκι, όπως όλοι οι μετανάστες δεν είναι δολοφόνοι, όπως όλοι οι δικαστές δεν είναι διεφθαρμένοι, όπως όλοι οι δημοσιογράφοι δεν είναι παπαγάλοι των μεγάλων συμφερόντων! Να τους πεις ότι «δεν ζουν όλοι σε άλλο κόσμο”, «δεν έχουν πάρει όλοι διαζύγιο απο τη λογική», «δεν τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία» εκτός αν με τον όρο πολιτικοί αναφέρεσαι μόνο σε μια μερίδα των πολιτικών και απορώ πώς ένας τόσο έμπειρος και κορυφαίος δημοσιογράφος σαν εσένα κάνει ένα τόσο μεγάλο ατόπημα κόντρα στη λογική και στην πραγματικότητα!

Τώρα που Σταύρο έγινες κι εσύ πολιτικός, να μην τους χαϊδέψεις, να τους θυμίσεις ότι η θεωρία «είναι όλοι ίδιοι» έδωσε τροφή στο πιο σκοτεινό, το πιο ανατριχιαστικό μόρφωμα της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας.

Γράφει ο Σ.Θ. : «Και με το χρέος τι θα κάνεις;» (…) «Θα σας πω. Η επιβίωση μιας χώρας δεν μπορεί να εξαρτάται από την καλοσύνη των δανειστών της. Ωραία λοιπόν, θα στείλουμε τους καλύτερους διαπραγματευτές - αυτό είναι εύκολο (…)»

Ώστε αυτό είναι το εύκολο; Πραγματικά δημιουργεί εντύπωση πως κάτι τόσο εύκολο δεν το είχαμε είχανε σκεφτεί εδώ και 3,5 χρόνια που η χώρα βρίσκεται στη θηλιά των μνημονίων. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον με αυτή την απάντηση δεν είναι η απάντηση καθαυτή που είναι προφανώς κενή περιεχομένου, αλλά η αντίδραση του mediaκου κόσμου της χώρας. Εδώ και 3,5 χρόνια ακούμε καθημερινά σε πολλά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, διαβάζουμε σε εφημερίδες και στο internet ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέσεις ή ότι οι όποιες θέσεις έχει είναι αποσπασματικές και καταστροφικές και ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεμπερδεύει με το πιο κομβικό ζήτημα της χώρας με την ατάκα « θα στείλουμε τους καλύτερους διαπραγματευτές - αυτό είναι εύκολο ». Είναι νομίζω μια κορυφαία στιγμή της «mediaκής μνημονιακής μας δημοκρατίας».

Σε κείμενό του «Γράμμα ενός προδότη (της δημοσιογραφίας)» Στην εφημερίδα τα Νέα την μεθεπόμενη της ιδρύσεως του κόμματος γράφει:

«Τριάντα χρόνια στη δημοσιογραφία έχω γνωρίσει τους περισσότερους πολιτικούς. Όλοι μπορούσαν μόνοι τους και κανείς δεν ήθελε να βοηθήσει τον άλλο. Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε με τον Καραμανλή και τον Παπανδρέου. Ήταν και οι δύο νέοι, είχαν ονόματα σύμβολα και κανείς δεν θα τους έλεγε προδότες αν συνεργαζόντουσαν. Θα έσωζαν την Ελλάδα και θα έμεναν στην Ιστορία. Αλλά τι θα έκαναν οι κομματικοί στρατοί αν υπήρχε συμφωνία. Κάπως έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Η χώρα να είναι σχεδόν σε έκτακτη ανάγκη - όχι σήμερα, τα τελευταία τρία χρόνια.»

Έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε;

Τόσο απλά;

Μπορούν να γραφτούν χιλιάδες σελίδες για το πως φτάσαμε ως εδώ, αλλά ο πυρήνας της σκέψης του Σ.Θ. έχει ήδη δοκιμαστεί έχει ήδη αποτύχει. Είναι η υπόθεση Παπαδήμου! Τον Νοέμβρη του 2012 Παπανδρέου – Σαμαράς αποφάσισαν από κοινού να σώσουν τη χώρα υπό την καθοδήγηση του πιο γνωστού τραπεζίτη της χώρας.

Τι έγινε;

Καταστράφηκε επιπλέον η οικονομία – εξαθλιώθηκε περαιτέρω η κοινωνία και στις εκλογές του Μαΐου του 2012 ο πάλαι ποτέ κραταίος δικομματισμός που κατέγραφε ποσοστά μέχρι και 85% δεν άθροισε ούτε 35%!

Αυτά μεταξύ άλλων με ενόχλησαν πιο πολύ από τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου κόμματος και ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας. Όμως μαζί σας θέλω να μοιραστώ και τις ηχηρές απουσίες από το πρώτο κείμενο του νέου κόμματος που πιστεύω σύντομα θα απαντηθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Απουσιάζει εκκωφαντικά η υπόθεση της ΕΡΤ. Ένας δημοσιογράφος που καταξιώθηκε μέσω της ΕΡΤ κι έγινε πανελλαδικά γνωστός μέσα από την δουλειά του στην ΕΡΤ φτιάχνει κόμμα και δεν αναφέρει τίποτα για τα όσα έγιναν και τα όσα πρέπει να γίνουν γύρω απ’ αυτό το καυτό θέμα…

Όπως θα ρώταγε και ο Σ.Θ. τους καλεσμένους του…

Για πες…

Λέει πολλά για το πολιτικό σύστημα, για την ποιότητα της δημοκρατίας, για την γραφειοκρατία και τα κακώς κείμενα, ξεχνά (;) όμως να αναφερθεί στην 4η εξουσία και τον ρόλο των media. Το μνημόνιο Ι προέβλεπε έσοδα από διαφημήσεις που προβάλλουν τα κανάλια, τα όσα διαδραματίζονται σχετικά με την DIGEA και άλλα...

Γι αυτά δεν διαβάσαμε τίποτα... Ίσως απαντηθούν σε άλλο κείμενο ίσως και όχι...

Κάπως έτσι θα έκλεινε και ο Σταύρος...

Καλή συνέχεια!

Twitter: @CZachariadis

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.