ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων

Αύξηση 10% των δανείων το Φεβρουάριο

Αύξηση, σχεδόν 10%, παρουσιάζει το Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο, η έκδοση δανείων από τις τράπεζες που δίνονται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων των οποίων την επίβλεψη έχει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης μετά την ολοκλήρωση της μηνιαίας σύσκεψης με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ο υπουργός σημείωσε ότι τα δάνεια που δίνονται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων ανήλθαν στα τέλη Φεβρουαρίου στα 1,340 δισ. ευρώ. «Ζητήσαμε από τις τράπεζες, ιδίως αυτές που έχουν βραδυπορήσει σχετικά με άλλες, να τρέξουν γρηγορότερα, διότι το 2014 θα είναι ένα κρίσιμο έτος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», είπε ο υπουργός και από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γ. Ζανιάς σχολίασε ότι «καλό είναι να τρέχουμε πιο γρήγορα, θα πρέπει όμως να λαμβάνουμε υπόψη όπως έχω πει κι άλλες φορές, τη δυναμική της αγοράς και το ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας σε αυτή τη φάση είναι που σταθεροποιείται». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιταχυνθεί η έκδοση δανείων όταν θα βελτιωθούν και οι διάφορες εξωτερικές συνθήκες περισσότερο στους αμέσως επόμενους μήνες.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση είπε: «Θέλει κεφάλαια, τα κεφάλαια γενικώς βοηθάνε, είναι ένα σωρό πράγματα που γίνονται αυτή τη στιγμή στις τράπεζες και κάποιες τράπεζες είναι απασχολημένες με την ανακεφαλαιοποίηση, κάποιες είναι που μόλις ξεκίνησαν οι αξιολογήσεις των ισολογισμών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάποιες προσπαθούν να συγχωνευθούν, κάποιες ολοκληρώνουν τις εθελούσιες εξόδους, κάποιες προετοιμάζονται για τα επόμενα stress tests. Υπάρχουν ένα σωρό διαρθρωτικά προβλήματα εκεί μέσα, γι΄ αυτό και είπα ότι το τραπεζικό σύστημα τώρα σταθεροποιείται και καλό είναι να επιταχύνουμε ούτως ώστε να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε περισσότερη ρευστότητα και πιο γρήγορα».

Σε ερώτηση αν η Εθνική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας, ανέφερε: «οι αυξήσεις κεφαλαίου γίνονται σε διάφορες χρονικές περιόδους. Εμείς επιλέξαμε την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου και στη συνέχεια βλέπουμε». Πάντως το υψηλόβαθμο στέλεχος έσπευσε να αναφέρει ότι το σχέδιο με το οποίο η Εθνική Τράπεζα θα καλύψει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες της που προέκυψαν από τα stress test θα κατατεθεί μέχρι τις 15 Απριλίου όπως προβλέπει η προθεσμία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.