ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η ακτοπλοΐα, ξέμεινε από πλοία, επιβάτες, ρευστό και μέλλον...

Είναι εκπληκτικό και εντυπωσιακό πως άλλαξαν τα προβλήματα, οι προτεραιότητες και οι ανάγκες της ελληνικής ακτοπλοΐας. Πριν μερικά χρόνια, όλοι μίλαγαν για τις αποκαλύψεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για τις αθέμιτες εναρμονισμένες πρακτικές, για τις εκπτώσεις, τι σημαίνει ανταγωνισμός και για την ύπαρξη τριών εταιρειών σε κάθε γραμμή. Τώρα, οι σοβαροί άνθρωποι επιμένουν ότι είναι ανάγκη να διασφαλισθεί τουλάχιστον ένα πλοίο σε κάθε γραμμή, αντιλαμβανόμενοι τις συσσωρευμένες ζημίες που υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ και την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να συντηρήσει πλέον της ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Οι αλλαγές που έγιναν στην νομοθεσία διευκόλυναν τις εταιρείες να περιορίσουν τα δρομολόγια, να ακινητοποιήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα πλοία τους, αλλά ταυτόχρονα έφεραν ανεργία στους Έλληνες ναυτικούς και δρομολόγια που δεν εξυπηρετούν τις αναπτυξιακές ανάγκες των νησιών.

Η μείωση του μεταφορικού όγκου οδήγησαν τις εταιρείες να αναθεωρήσουν τις τιμές των εισιτηρίων τους και ουσιαστικά να μην υπάρχουν επιλογές. Να επισημάνουμε ότι μόνο στις γραμμές του Ιονίου, από την Κυλλήνη και την Πάτρα προς τα νησιά της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και μεγάλες προσφορές στα εισιτήρια. Σε όλες τις άλλες γραμμές ψάχνεις απλώς το πλοίο. Δυστυχώς οδηγούμαστε σε μια ακτοπλοΐα που θα κινεί όσα πλοία διαθέτει μόνο για τέσσερις μήνες το χρόνο. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι ότι με πόσα πλοία μπορεί να εξυπηρετηθεί το εσωτερικό ακτοπλοϊκό δίκτυο; Με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστεί η συνεχής και ασφαλής επικοινωνία των νησιών με τον Πειραιά και με την έδρα των Νομών των νησιωτικών συμπλεγμάτων; Υπάρχουν τα χρηματικά ποσά για τις επιδοτούμενες γραμμές; και τέλος πόσες άγονες γραμμές πρέπει να επιδοτούνται;

Η εταιρεία που διαθέτει ένα ισχυρό πακέτο μακροχρόνιων επιδοτήσεων είναι η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου,η οποία όμως βρίσκεται σε αναμονή δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στην οικονομική της εξυγίανση. Οι ανταγωνιστές της βέβαια αναμένουν μια αρνητική απόφαση ώστε να επωφεληθούν από μια πιθανολογούμενη χρεωκοπία της και να διεισδύσουν στις γραμμές του Βορείου Αιγαίου και να αυξήσουν τα μερίδια τους και βεβαίως τα έσοδα τους.

Η Hellenic Seaways, με μια πολιτική δραστικής μείωσης των δρομολογίων κατάφερε να μειώσει μεν τις δαπάνες της, ωστόσο όμως ανέδειξε τις αδυναμίες του όλου ακτοπλοϊκού συστήματος, δεδομένου αποτελεί την σπονδυλική του στήλη. Λέγεται ότι η εταιρεία θα αποσύρει το καλύτερο της πλοίο από τη γραμμή Μυτιλήνης – Χίου “Νήσος Χίος” το οποίο θα ναυλωθεί στο εξωτερικό. Το “Αριάδνη” θα είναι το πλοίο που δρομολογηθεί στη θέση της ναυαρχίδας της εταιρείας.

Η Blue Star Ferries, καλείται να διαχειριστεί τα καινούργια της πλοία και τις παρενέργειες από την δανειοδότηση τους, ενώ η ΑΝΕΚ προσπαθεί να επιβιώσει στις γραμμές της Αδριατικής και της Κρήτης με σημαντικές αντοχές.

Σε περιπέτειες έχουν μπει εδω και καιρό δύο εφοπλιστές. Ο Βαγγέλης Βεντούρης, πλοιοκτήτης του “Άγιος Γεώργιος” που είναι δρομολογημένο στις δυτικές Κυκλάδες και ο Αλέξανδρος Δ. Αγούδημος με τον “Πηνελόπη”. Οι οφειλές προς τους ναυτικούς των πλοίων τους είναι η αιτία που έχουν ακινητοποιηθεί τα δύο αυτά πλοία και οι εκκρεμότητες με τις Δικαστικές αρχές είναι πλέον μεγάλες. Δύσκολα να ξεπερασθούν τα προβλήματα και τα πλοία να μπουν στα δρομολόγια τους. Η γραμμή των δυτικών Κυκλάδων εξυπηρετείται από το συμβατικό πλοίο της ΑΝΜΕΖ “Αδαμάντιος Κοραής” και με τα ταχύπλοα του Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη το καλοκαίρι. Η γραμμή της Ραφήνας θα καλυφθεί από τους εφοπλιστές Στεφάνου με την εταιρεία τους Golden Star.

Στη γραμμή των Χανίων – Πειραιά, το ερώτημα παραμένει αν ο όμιλος του Εμμανουέλε Γκριμάλντι θα επιμείνει και θα δρομολογήσει πλοίο, κίνηση που θα επηρεάσει καθοριστικά τα οικονομικά δεδομένα της ΑΝΕΚ.

Τέλος, στη γραμμή του Αργοσαρωνικού, δημιουργήθηκε η κοινοπραξία μεταξύ της Hellenic Seaways, της Nova Ferries του Γιάννη Λεφάκη και της οικογένειας Παπαιωαννίδη, η οποία θα διαχειρίζεται τέσσερα πλοία, ενώ στον ανταγωνισμό της μένει ένα πλοίο της ΑΝΕ Σύμης.

Οι προβλέψεις για την ελληνική ακτοπλοΐα δεν είναι καλές, δεδομένου ότι οι απρόβλεπτες εξελίξεις ίσως να αφήσουν πολλά κενά σε αρκετές γραμμές. Οι επιλογές είναι ελάχιστες και το ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχουν νέοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να δώσουν φρέσκο χρήμα και πλοία στο Αιγαίο...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.