ΕΛΛΑΔΑ

Χάνουν κοινωνικούς πόρους τα ταμεία

Κατάργηση των τριετιών από το 2017

Ως «μοναδική αξία» θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός, από το 2017, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, ανοίγοντας το δρόμο για κατάργηση στην πράξη των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα.

Η νέα ρύθμιση γίνεται χωρίς αναφορά στον κατώτατο μισθό, αλλά με προσθήκη στο τέλος του εδαφίου α της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 ( Α΄ 167 ): « και ως τέτοιος νοείται μία μοναδική αξία ( ποσό ) αναφοράς.».

Η ρύθμιση αναμένεται να πλήξει περαιτέρω τον κατώτατο μισθό, ο οποίος από το 2017 θα νομοθετείται ως «μοναδική αξία» και πιθανότατα γυμνός από τριετίες όπως δηλαδή απαιτούσε η τρόικα.

Η διάταξη στην οποία προστίθεται η φράση «μοναδική αξία», αφορά στον νομοθετημένο (από το 2017 και μετά) κατώτερο μισθό για πλήρη απασχόληση για τους υπαλλήλους/ εργατοτεχνίτες όλης της χώρας των οποίων η αμοιβή δεν καθορίζεται με άλλη σύμβαση. Αυτός ο κατώτερος μισθός θα νοείται ως μια μοναδική αξία και χωρίς τριετίες, όπως θα μπορούσε εύκολα να υπονοήσει κανείς.

Έως τότε και μόνο για τους μακροχρόνια ανέργους, άνω των 25 ετών, το κόστος των τριετιών μειώνεται στο μισό. Δηλαδή 5% για την πρώτη και έως 15% για την συμπλήρωση της 9ετίας.

Με άλλη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου μπαίνει «βόμβα» στα θεμέλια μίας σειράς ταμείων, καθώς καταργούνται κοινωνικοί πόροι που αποτελούν βασικό τους έσοδο, ενώ ξεκαθαρίζεται και με νόμο, ότι η επικουρική ασφάλιση μετατρέπεται σε πλήρως κεφαλαιοποιητική.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετατροπή του ενιαίου επικουρικού ταμείου σε ταμείο καθορισμένων εισφορών, στηριζόμενο στο διανεμητικό σύστημα και διπλό σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2014 και μετά.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Ενιαίο Επικουρικό θα λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1η/1/2014 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

Το ίδιο σύστημα ισχύει και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2013 για το χρόνο όμως ασφάλισης από 1η Ιουλίου του 2014 και μετά. Αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων, καθώς θα υπολογίζονται πλέον αποκλειστικά με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον κάθε ασφαλισμένο.

Επίσης καταργείται μια σειρά κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να ορίζεται πως θα αντικατασταθούν οι πόροι αυτοί.

Μόνο ένα μικρό μέρος των φόρων υπέρ τρίτων, θα κατευθύνονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Παράλληλα, προβλέπεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ. Για το τρέχον έτος, οι παροχές θα δοθούν κατά το ήμισυ.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται ο συμψηφισμός ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ταμεία με επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος. Αναλυτικά, προβλέπεται ότι ποσά που προέρχονται από επιστροφές φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος, για τα οποία έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ατομικό φύλλο έκπτωσης, συμψηφίζονται υποχρεωτικά με οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και αποδίδονται υπέρ των οικείων ασφαλιστικών οργανισμών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.