ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κωδικός: «Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της»

Με έξοδο στις αγορές ξορκίζει η Αθήνα το μνημόνιο

Όλο και πιο πολύ το σκέπτονται στην Κυβέρνηση να τεστάρουν τις αγορές λίγο πριν τις ευρωεκλογές: «Σήμα» προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Η συμφωνία με την τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,9 δισ. και η επιτυχής έκδοση ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς βάζει σε «πειρασμό» την Αθήνα.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κινούνται παρασκηνιακά εδώ και μήνες για την πρώτη έκδοση κρατικών τίτλων ύστερα από μια τετραετία, ώστε να επιχειρηθεί δοκιμαστική έξοδος στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές.

«Κλειδί» για την ενεργοποίηση του σχεδίου ήταν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας: Στόχος είναι η δοκιμαστική επάνοδος στις αγορές τον Μάιο με μια μικρή έκδοση 5ετούς διάρκειας και ύψους 1,5-2,5 δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι εξετάζεται η έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014, «χωρίς όμως να έχει ληφθεί ακόμη μια τέτοια απόφαση». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η έκδοση θα προετοιμάσει το έδαφος για μεγαλύτερες και περισσότερες εκδόσεις το 2015.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν πλέον στραμμένο το βλέμμα στις εκθέσεις των ελεγκτών της τρόικας, που αναμένονται ύστερα από περίπου 10 ημέρες, και στην πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat στις 23 Απριλίου. Οι δύο αυτές εξελίξεις εκτιμάται ότι θα ανοίξουν επισήμως πια τον δρόμο για να δανειστεί η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, ενδεχομένως πριν από το Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν οι προαναγγελθείσες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s, οι οποίες αναμένονται αντιστοίχως αύριο και στις 4 Απριλίου.

Μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου επιτυγχάνονται τρεις στόχοι: Πρώτον, γίνεται πράξη η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές και βελτιώνεται έτσι το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα, δεύτερον σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες, εκμηδενίζεται το χρηματοδοτικό κενό του 2014, κάτι που παραδέχθηκε η τρόικα ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις και τρίτον βελτιώνεται η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και προετοιμάζεται το έδαφος για μελλοντικές εκδόσεις.

Στέλεχος εγχώριας τράπεζας ανέφερε στο Reuters ότι μια έκδοση 5ετούς ομολόγου τον επόμενο μήνα θα ήταν εφικτή με επιτόκιο κοντά στο 5%, καθώς μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας και την έξοδο της Πειραιώς στις αγορές η ψυχολογία είναι με το μέρος της Ελλάδας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από δύο εκθέσεις: μία της Octo Finances, που καλεί τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, και μία της Nomura, που προβλέπει περαιτέρω άνοδο των τιμών και υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 6,77% και το spread αποκλιμακώνεται και βρίσκεται πλέον στις 517 μονάδες βάσης. Οι τιμές των ελληνικών τίτλων έχουν ενισχυθεί κατά 18% σε ετήσιο επίπεδο, ποσοστό το οποίο τα καθιστά τα ομόλογα με τις καλύτερες αποδόσεις μεταξύ των 15 χωρών της ευρωζώνης που παρακολουθεί ο δείκτης Bloomberg World Bond.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.