ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O «μη συνεργάσιμος», «ο Ντοράκιας», ο «Χαρλεάς»

Οι Αμερικανοί «καρφώνουν» 14 υπουργούς του Καραμανλή

Μία άλλη διάσταση της εμπλοκής των ΗΠΑ στην ελληνική πολιτική, αποτυπώνεται σε σειρά εγγράφων τα οποία για την ώρα παραμένουν απόρρητα και αδημοσίευτα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Αθήνα (το 2006), Τσαρλς Ράις και Ντάνιελ Σπέκχαρντ, είχαν επαφές με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και αξιολογούσαν μέλη της τότε, ανασχηματισμένης κυβέρνησης Καραμανλή.

Στα έγγραφα αυτά περιέχονται σχόλια περί δυσαρέσκειας των Αμερικανών με κάποιους υπουργούς και τις αργοπορίες στο έργο τους.

«Το νέο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει 14 υπουργούς ή υφυπουργούς που έχουν αποφοιτήσει από τα προγράμματα ανταλλαγών των ΗΠΑ (USG Exchange programs)» αναφέρεται σε έγγραφο με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 2006.

Πιο συγκεκριμένα, στη λίστα περιλαμβάνονται ονόματα όπως αυτό του κ . Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τότε υπουργού Άμυνας, για τον οποίο υπογραμμίζεται το παρελθόν του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και εκτιμάται ως «προσβάσιμος και φιλικά διακείμενος». «Ο Μεϊμαράκης είναι ισχυρός υποστηρικτής της νέας υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη και ένα παλιό παρατσούκλι του είναι Ντοράκιας».

Ιδιαιτέρως δημοφιλής στους Αμερικανούς είναι ο τότε υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών Μιχάλης Λιάπη, ο οποίος χαρακτηρίζεται «a longtime embassy contact» δηλαδή επαφή πολλών ετών για τις ΗΠΑ.

Αναφορά γίνεται επίσης στην απομάκρυνση του τότε υπ. Δημοσίας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη, και στην αντικατάστασή του από το Βύρωνα Πολύδωρα. «Η αλλαγή-κλειδί στην κυβέρνηση είναι κατά τη δική μας άποψη αυτή του Γιώργου Βουλγαράκη από το Βύρωνα Πολύδωρα. Ο Βουλγαράκης κατά τους τελευταίους μήνες είχε μεταστραφεί από την προηγούμενη συνεργατική στάση του με τις ΗΠΑ... Κάπως έτσι θεωρούμε ότι ο Πολύδωρας είναι μια βελτίωση...».

Για τον κ. Πολύδωρα αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Είναι φανατικός των πολεμικών τεχνών, οδηγεί μηχανή Harley και είναι διάσημος για το ότι μιλάει ανοιχτά και ότι είναι απρόβλεπτος».

Θετικά σχόλια διατυπώνονται για τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Θόδωρο Κασσίμη και την τότε υπουργό Τουρισμού, Φάνη Πετραλιά. Για τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη αναφέρεται πως «... διατηρεί εξαιρετική επαφή με την πρεσβεία των ΗΠΑ»

Καμία ιδιαίτερη κρίση δεν διατυπώνεται για τους κ.κ. Δημήτρη Σιούφα, Γιώργο Σουφλιά, Θόδωρο Ρουσσόπουλο.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Ειναι τελικά αυτοί οι αμερικάνοι κομπλεξικοί ;
    Για σκεφτείτε αν ειχαν κατηγορήσει και τον υπουργό τοτε της Ναυτηλίας μας !
    Ναι μωρέ ! εκείνο το αγγελούδι τον Παυλίδη από την Ρόδο .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.