ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική και προτάσεις μετεξέλιξης

Ολόκληρη η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας

Η έκθεση για τον ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας στις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), υιοθετήθηκε την Πέμπτη με μεγάλη πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ολόκληρη η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικας

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

Η έκθεση (Ngoc και Karas) επισημαίνει ότι η δημιουργία του σχήματος της τρόικας ήταν αναπόφευκτη στην πρώτη φάση της κρίσης, λόγω της απουσίας κατάλληλων μηχανισμών και κατάλληλων πολιτικών στο Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ταυτοχρόνως, ασκεί έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η τρόικα σε ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ζητήματα διαφάνειας, αλλά και στο συχνά ανεπαρκή συντονισμών μεταξύ της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Έντονη κριτική επίσης ασκεί η έκθεση και για τις αστοχίες στον οικονομικό σχεδιασμό και στις προτάσεις πολιτικής.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, επισημαίνονται ο κίνδυνος χρεοκοπίας και μη βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών λόγω της συνεχούς μείωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στα χρόνια πριν από την έναρξη του προγράμματος, ενώ αναφέρει ότι «η προβληματική κατάσταση στην Ελλάδα οφειλόταν επίσης και στη στατιστική απάτη στα χρόνια πριν από την έναρξη του προγράμματος», επισημαίνοντας, ωστόσο, την αποφασιστική δράση της κυβέρνησης για ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010.

Η έκθεση αναγνωρίζει στην άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε στην χώρα χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και στο μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών αλλαγών που υλοποιούνται, ασκώντας παράλληλα κριτική για αστοχίες και αδικίες στον επιμερισμό του κόστους.

Με την έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο τη σταδιακή κατάργηση της τρόικας και την αντικατάστασή της με έναν Ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας, όπως επίσης τη μετεξέλιξη των σημερινών μνημονίων σε προγράμματα που θα υπάγονται πλήρως στο Κοινοτικό σύστημα και θα είναι συμβατά με το Κοινοτικό δίκαιο, το Κοινοτικό κεκτημένο και τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ (Ευρώπη 2020).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ακόμη τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου το οποίο θα αναλάβει σε συνδυασμό με τον ESM την ευθύνη της χρηματοδότησης, αλλά και της εποπτείας χωρών που εντάσσονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Η Άννυ Ποδηματά, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μετά την ψηφοφορία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την υπερψήφιση της σημερινής έκθεσης – η οποία εκπονήθηκε μετά από πρωτοβουλία της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών – το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζοντας την απόλυτη έλλειψη προετοιμασίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και τις σοβαρές ευθύνες των εθνικών κυβερνήσεων για τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ασκεί έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι Τρόικες στις χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα και σε επίπεδο σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Με την έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αλλαγής κατεύθυνσης η οποία περνάει μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων προς προοδευτική κατεύθυνση στις επόμενες Ευρωεκλογές».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.