ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Ευρωκοινοβούλιο

Παρέμβαση Ποδηματά για το ρόλο της τρόικας

«Oι πολίτες αναγνωρίζουν τις εθνικές ευθύνες στα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης, αυτό όμως δεν αναιρεί τις Ευρωπαϊκές ευθύνες για τις ιδεοληψίες, την παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου, τις εμμονές με την εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή σε χώρες που είχαν κυρίως διαρθρωτικά προβλήματα, όπως ήταν η Ελλάδα», τόνισε η ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά.

Παρέμβαση Ποδηματά για το ρόλο της τρόικας

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στη συζήτηση για την έκθεση για το ρόλο και τις εργασίες της τρόικας, στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, υπογράμμισε ότι «η έκθεση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους Ευρωπαίους πολίτες και κυρίως των χωρών που είτε εφάρμοσαν είτε εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής», επισημαίνοντας ότι «οι πολίτες αυτών των χωρών που σήκωσαν και σηκώνουν τεράστιο βάρος, που πλήρωσαν και πληρώνουν δυσανάλογα βαρύ τίμημα χωρίς να έχουν την ευθύνη για αυτή την κρίση δεν εμπιστεύονται πια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν την εμπιστεύονται – πρόσθεσε η κ. Ποδηματά – όχι γιατί παραγνωρίζουν ή αγνοούν τις εθνικές ευθύνες, στα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης, αλλά και στην ίδια τη διαχείριση της κρίσης.»

Η ίδια σημείωσε πως «ο Αντιπρόεδρος Rehn αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες του πρώτου προγράμματος στην Ελλάδα και πολύ σωστά υπενθύμισε – γιατί η μνήμη μας δεν είναι πάντοτε ισχυρή – ότι οι δυσκολίες αυτές οφείλονταν κατά κύριο λόγο στην έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, αλλά και στην αντίσταση διαφόρων ειδών συμφερόντων. Οι πολίτες λοιπόν αναγνωρίζουν τις εθνικές ευθύνες, αλλά κ. Αντιπρόεδρε, αυτό δεν αναιρεί τις ευρωπαϊκές ευθύνες για τις ιδεοληψίες μερικές φορές, την παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου, τις εμμονές με την εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή σε χώρες που είχαν κυρίως διαρθρωτικά προβλήματα όπως ήταν η Ελλάδα.»

Κλείνοντας την παρέμβασή της η κ. Ποδηματά, αφού υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε μόλις δύο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές, απευθυνόμενη προς τους δύο Επιτρόπους τόνισε ότι «το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο θέτει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα στους ευρωπαίους πολίτες, εάν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτω του 50%, κατά μέσο Ευρωπαϊκό όρο δίνουν θετικές απαντήσεις, ενώ στις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής το ποσοστό πέφτει κάτω από το 30%. Ας μη χαρίσουμε αυτόν τον κόσμο στις δυνάμεις του λαϊκισμού».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.