ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνία τεσσάρων ...αστέρων
Παραμένει η εμπλοκή με την τρόικα - Ελπίδες για «κλείσιμο» έως την Τετάρτη
«Κλείνουν» για να … «ξανανοίξουν» εργασιακά, απολύσεις και μέτρα. Ποιοι χάνουν από τις παραχωρήσεις της Κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση.
Του Βαγγέλη Δουράκη
Συμφωνία με …αστερίσκους αναμένεται να «κλείσει» τα επόμενα 24ωρα ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα: Το «ορόσημο» της Κυριακής χάθηκε, αλλά ο πολυπόθητος συμβιβασμός θα επιτευχθεί -όπως όλα δείχνουν- αν όχι σήμερα το πολύ έως την Τετάρτη, δηλαδή πριν την Σύνοδο Κορυφής.
Χρειάστηκε να περάσει ένα τριήμερο πολύωρων διαπραγματεύσεων, για να γίνει σαφές ποια «αγκάθια» εξακολουθούν να προκαλούν πονοκέφαλο στις δύο πλευρές και σε ποια πεδία έχουν ήδη βρεθεί συμβιβαστικές λύσεις ή υπάρχει προοπτική σύγκλισης.
Όπως και να έχει η κατάρτιση των τελικών κειμένων του αναθεωρημένου μνημονίου αναμένεται να συνεχιστεί εντός της εβδομάδας, παρότι πιθανότατα θα προηγηθεί (ακόμα και σήμερα) ανακοίνωση της τρόικας που θα επισφραγίζει τη συμφωνία στα κυριότερα ζητήματα.
Ο ..Κυριακάτικος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί, διεκόπη το μεσημέρι και συνεχίστηκε από τις 5.00 το απόγευμα έως αργά τη νύχτα, με το εργασιακό και ασφαλιστικό να συνιστούν το βασικό «μενού» των διαπραγματεύσεων και τα θέματα του Δημόσιου Τομέα να κυριαρχούν στις συζητήσεις, χωρίς όμως να καταστεί δυνατό να γεφυρωθούν οι αποστάσεις που χώριζαν τις δύο πλευρές.
Ως προς τη συνέχιση της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν αύξησε τον συντελεστή δυσκολίας των διαπραγματεύσεων, εμμένοντας στη συνέχιση των απολύσεων το 2015 και στον προσδιορισμό αριθμητικού στόχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, υπήρξε «πυροσβεστική» παρέμβαση από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ματίας Μορς, ώστε να συνεχιστεί το συμπεφωνημένο πρόγραμμα κινητικότητας και απολύσεων φέτος και να αξιολογηθεί εκ νέου η πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα τον Οκτώβριο.
Τα ξημερώματα η τρόικα απέσυρε την απαίτησή της για κατάργηση των τριετιών από το 2017 («ο θεσμός διατηρείται», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας), αλλά αναζητείται στοχευμένη δράση με κίνητρα για τους μακροχρόνια ανέργους (π.χ. μείωση του κόστους των τριετιών για τη συγκεκριμένη κατηγορία των ανέργων).
Όμως, με αστερίσκο τελικά αναμένεται να κλείσει και το θέμα των ομαδικών απολύσεων καθώς η τριμερής ούτε στην τελευταία επαφή έδειξε να κάνει πίσω στις θέσεις της, δεν αποκλείεται να αποδεχτεί όμως τελικά την πιλοτική εφαρμογή της πρότασης του υπουργείου Εργασίας. «Τελειώνει», ωστόσο, το ζήτημα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%.
Με προσωρινή «ανακωχή» επιλύεται, όπως όλα δείχνουν και η «πληγή» του δημοσιονομικού κενού του 2015. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, στο αναθεωρημένο μνημόνιο δεν θα υπάρχει ποσοτικοποίηση, παρά μόνο θα προσδιορίζονται οι περιοχές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη του συγκεκριμένου κενού, το οποίο αναμένεται να ξαναβρεθεί στο τραπέζι στον επόμενο έλεγχο της τριμερούς τον Ιούνιο.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έδειξαν επίσης σημάδια υποχώρησης σε δύο θέματα: αφενός, αποδέχθηκαν να γίνει μελέτη για τον εξορθολογισμό των πρόσθετων αμοιβών στο Δημόσιο και να εξεταστεί το ζήτημα σε επόμενη φάση και, αφετέρου, απέσυραν την απαίτηση νέων αλλαγών στις εμπορικές μισθώσεις.
Για να επιτευχθούν όμως οι όποιοι συμβιβασμοί με …αστερίσκο, η Αθήνα κάνει βήματα πίσω και για το πρωτογενές πλεόνασμα: Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο πλευρές φαίνεται να καταλήγουν σε έναν σιωπηρό συμβιβασμό που θα προβλέπει ότι ένα «κομμάτι» του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 θα παραμείνει σαν «μαξιλάρι» ασφαλείας το οποίο θα καλύψει τυχόν αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού (ιδίως λόγω δικαστικών αποφάσεων που θα ανατρέπουν τις περικοπές στους ένστολους και άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων), ενώ ένα άλλο μέρος θα διατεθεί ως «κοινωνικό μέρισμα».
Η ελληνική πλευρά δίνει μάχη για να διατεθούν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, μέσω της χορήγησης ενός εφάπαξ επιδόματος και της μείωσης κάποιας φορολογικής επιβάρυνσης. Η τρόικα πιέζει να μειωθεί το ποσό αυτό στα 300-400 εκατ. ευρώ.
Διαρροές από το Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν πως δόθηκε λύση για το γάλα, με την πλήρη απελευθέρωση της διάρκειας ζωής, ενώ για τα φαρμακεία θα περάσουν όλες οι ρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ μεταξύ των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά και η πώληση ΜΗΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων.
Η τριμερής υποχρέωσε ακόμα την κυβέρνηση σε αλλαγή ρότας στο ενεργειακό πεδίο, καθώς διατύπωσε ενστάσεις για τον τρόπο που έγινε η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για την ενεργοβόρο βιομηχανία. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας υιοθέτησαν τη θέση της Κομισιόν ότι τα εν λόγω μέτρα συνιστούν κρατική ενίσχυση και ζήτησαν παρεμβάσεις συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο.
Θετικό ήταν, πάντως, ότι το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών φέρεται να έλαβε μέσα στο Σαββατοκύριακο την έγκριση της τριμερούς και αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή. Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.
Ακόμη, έχοντας τη σιωπηρή ανοχή της τρόικας -όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της παράτασης της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση- η Κυβέρνηση φαίνεται να οδεύει προς μονομερή νομοθέτηση για τη μείωση των φορολογικών προστίμων, τις αλλαγές στον φόρο υπεραξίας και τα υπόλοιπα υπό συζήτηση φορολογικά θέματα.