ΚΟΣΜΟΣ

Μεταξύ ΛΔ Κονγκό και Ουγκάντα

Τραγωδία με 251 νεκρούς πρόσφυγες

Σε 251 ανέρχονται οι Κονγκολέζοι πρόσφυγες που πνίγηκαν το Σάββατο στο ναυάγιο ενός πλοίου που σημειώθηκε στη λίμνη Αλβέρτου, στην μεθόριο μεταξύ της Ουγκάντας και της ΛΔ Κονγκό.

Τον τελευταίο αυτό απολογισμό ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό, η οποία κήρυξε εθνικό πένθος τριών ημερών.

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό «με βαθιά λύπη επιβεβαιώνει στο έθνος τον θάνατο 251 εκ των συμπατριωτών μας, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα πλοίο (...) το οποίο προερχόταν από την όχθη της λίμνης Αλβέρτου στην Ουγκάντα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λαμπέρ Μέντε.

«Σε ένδειξη της αλληλεγγύης και της συμπόνιας ολόκληρου του κογκολέζικου έθνους», η κυβέρνηση αποφάσισε, βάσει οδηγίας του προέδρου Ζοζέφ Καμπίλα, «να κηρύξει εθνικό πένθος τριών ημερών από σήμερα», πρόσθεσε.

Την Τρίτη οι αρχές της Ουγκάντας είχαν ανακοινώσει ότι περισυνελέγησαν107 σοροί, μεταξύ των οποίων οι 57 ήταν παιδιών.

Ο πλους στις μεγάλες λίμνες της κεντρικής Αφρικής μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο επικίνδυνος με αυτόν στην θάλασσα, όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες.

Ο απολογισμός των θυμάτων στα δυστυχήματα που σημειώνονται εκεί καταλήγει συχνά να είναι πολύ υψηλός λόγω της υπερφόρτωσης των πλεούμενων, της έλλειψης σωσιβίων και του γεγονότος ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν ξέρει να κολυμπάει.

Σύμφωνα με τον Μέντε, το πλοίο αυτό, στο οποίο επέβαιναν περίπου 300 άνθρωποι, μετέφερε Κονγκολέζους πρόσφυγες από την Ουγκάντα στην ΛΔ Κονγκό όταν ανατράπηκε. Ο ίδιος σημείωσε ότι «πιθανόν» τα μέτρα ασφαλείας στο πλοίο ήταν ανύπαρκτα.

Η τραγωδία του περασμένου Σαββάτου σημειώθηκε μόνον μερικές ημέρες μετά την εκστρατεία που άρχισαν οι αρχές της ΛΔ Κονγκό για να επιβάλουν σε όλα τα πλεούμενα που εκτελούν δρομολόγια στη χώρα να προμηθευτούν με σωσίβια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.