ΚΟΣΜΟΣ

Από αμερικανικό δικαστήριο

Ένοχος για τρομοκρατία και ο γαμπρός του Μπιν Λάντεν

Ο Σουλεϊμάν Αμπού Γάιτ, ένας γαμπρός του Οσάμα Μπιν Λάντεν, κρίθηκε ένοχος των κατηγοριών για τρομοκρατία σήμερα έπειτα από μια δίκη που διήρκησε 3 εβδομάδες, κατά την οποία σκιαγραφήθηκε ένα ασυνήθιστο πορτρέτο του πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα τις ημέρες που ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Αμπού Γάιτ, 48 ετών, δάσκαλος με καταγωγή από το Κουβέιτ, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, καθώς ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη τον έκρινε ένοχο για συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία Αμερικανών υπηκόων, συνωμοσία με σκοπό την παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκράτες και παροχή τέτοιας υποστήριξης.

Το σώμα των ενόρκων χρειάστηκε λίγο παραπάνω από μια ημέρα για να καταλήξει στην απόφαση αυτή.

Οι εισαγγελείς είχαν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του Αμπού Γάιτ, ενός εκ των πλέον γνωστών συμβούλων του Μπιν Λάντεν που δικάστηκε από αμερικανικό πολιτικό δικαστήριο από το 2001, για το ότι λειτούργησε ως φερέφωνο της Αλ Κάιντα, καθώς και ότι χρησιμοποιούσε μαγνητοσκοπημένο υλικό το οποίο περιείχε την εμπρηστική ρητορική της οργάνωσης με στόχο να στρατολογήσει νέους μαχητές.

Υποστήριξαν ακόμη ότι ο Αμπού Γάιτ ήταν ενήμερος εκ των προτέρων για την απόπειρα με ένα παπούτσι βόμβα που προσπάθησε να πυροδοτήσει σε αεροσκάφος ο Βρετανός Ρίτσαρντ Ριντ το Δεκέμβριο του 2001, επικαλούμενοι ένα βίντεο που χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2001 στο οποίο προειδοποιούσε τους Αμερικανούς ότι «η καταιγίδα των αεροσκαφών δεν θα παύσει».

Οι δικηγόροι του Αμπού Γάιτ όμως υποστήριξαν ότι η κατηγορούσα αρχή βασίστηκε σε «κακές λέξεις και κακές συσχετίσεις» μάλλον, παρά σε πραγματικές αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος είχε γνώση ή ότι είχε συμμετάσχει σε συνομωσίες εναντίον των Αμερικανών.

Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, ο Αμπού Γάιτ κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του εαυτού του κι αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι βοήθησε στο σχεδιασμό επιθέσεων της Αλ Κάιντα. Υποστήριξε επίσης ότι ποτέ του δεν υπήρξε μέλος της οργάνωσης.

Ο Αμπού Γάιτ επίσης περιέγραψε μια συνάντησή του με τον Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν μόλις μερικές ώρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 3000 άνθρωποι, λίγα τετράγωνα από το δικαστήριο όπου διεξήχθη η δίκη.

«Εμείς είμαστε αυτοί που το έκαναν αυτό» είπε ο Μπιν Λάντεν στον Αμπού Γάιτ, ο οποίος πληροφορήθηκε τις επιθέσεις από τα δελτία ειδήσεων, όπως είπε στην κατάθεση του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.