ΕΛΛΑΔΑ

«Έρχονται κι εκλογές»

Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι φαρμακοποιοί - Τεράστιες ουρές στα φαρμακεία

Προσφυγή στην ελληνική δικαιοσύνη και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια προανήγγειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), που αντιτίθεται έντονα στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τα φαρμακεία. Θα σας πολεμήσουμε και μετά την ψήφιση του νόμου, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας  Λουράντος.

Ο κ. Λουράντος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και προανήγγειλε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Για να συμπληρώσει με νόημα «έρχονται εκλογές».

«Είμαστε απέναντί σας», είπε ο κ. Λουράντος, «11.000 φαρμακεία θα είναι ο τάφος σας», σημείωσε, ενώ κάλεσε τους βουλευτές να σκεφτούν ότι έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και ότι «δεν είναι αρνιά σε μαντρί κομμάτων».

Σύμφωνα με τον  Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, το νομοσχέδιο ευνοεί με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τα μεγάλα συμφέροντα εκτός φαρμακείου, προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη σε 12.000 φαρμακεία και στις 30.000 οικογένειες που ζουν από αυτά.

«Οι αλλαγές ευνοούν τα καρτέλ των Σούπερ Μάρκετ και δίνουν την χαριστική βολή στον κλάδο των φαρμακοποιών», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης και εκτιμά ότι θα βρεθούν βουλευτές που «θα υποδείξουν στον κ. Γεωργιάδη το καταστροφικό λάθος που γίνεται».

Επίσης, ο κ. Θεοδοσιάδης αναφέρει ότι οι φαρμακοποιοί προσμένουν παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος πιστεύουν ότι είναι εναντίον της δημιουργίας καρτέλ.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, εάν περάσει το νομοσχέδιο:

1. Κάθε νέος φαρμακοποιός θα ανοίγει φαρμακείο μόνο στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα νοσοκομεία εις βάρος της σημερινής ορθής κατανομής αυτών ανά δήμο ή κοινότητα.

2. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει και η κατάργηση των αποστάσεων μεταξύ των φαρμακείων, που θα προκαλέσει μετακίνηση όλων των φαρμακείων από την περιφέρεια στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

3. Επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, δηλαδή να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%. Και έτσι de facto «νομιμοποιούνται» οι μισθώσεις φαρμακείων.

4. Παρέχεται η δυνατότητα να ιδρυθούν νέα φαρμακεία απέναντι από τα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως της δυναμικότητας των νοσοκομείων αυτών, με αποτέλεσμα φυσικά να ιδρυθεί απροσδιόριστος αριθμός φαρμακείων, παρά τις διαπιστώσεις των αρμόδιων υπουργείων ότι η Ελλάδα έχει τα περισσότερα φαρμακεία σε όλη την Ευρώπη.

5. Παρέχεται η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί. Μία , δέκα ή …εκατό.

6. Δίνεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με Super markets, πολυιατρεία, βενζινάδικα κλπ, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

7. Το φαρμακείο μπορεί να έχει επιφάνεια ακόμη και 5 τ.μ., αντί των ελάχιστων 30 τ.μ. που ίσχυε.. Καταργούνται επίσης οι προδιαγραφές για τον εξοπλισμο του φαρμακείου και τους χώρους φύλαξης των φαρμάκων. Προφανέστατα προκειμένου να δημιουργηθούν χωρίς προδιαγραφές μικρά shops in shops φαρμακεία εντός των super markets.

8. Οι τιμές πώλησης (χονδρική, νοσοκομειακή και λιανική) των ΜΥΣΥΦΑ καθορίζονται ελεύθερα από την 1η Ιανουαρίου 2017, κάτι που συνεπάγεται ότι τις τιμές θα καθορίζει ανάλογα με τις διαθέσεις της η φαρμακοβιομηχανία σε βάρος φυσικά της φαρμακευτικής δαπάνης

9. Καταργείται κάθε έλεγχος επί της λειτουργίας των φαρμακείων, αφού θα μπορούν πια όποτε θέλουν χωρίς προειδοποίηση, να ανοίγουν και κυρίως να κλείνουν για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση των πολιτών.

10. Ακυρώνονται επί της ουσίας και καθίστανται ανενεργές οι εφημερίες, αφού κάθε φαρμακοποιός θα μπορεί, όποτε θέλει και ανέλεγκτα, να ανοίγει και να κλείνει το φαρμακείο του, χωρίς υποχρέωση ενημέρωσης καμίας Αρχής.

11. Τα διαιτητικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και για νοσοκομειακή χρήση επιτρέπεται να διατίθεται από κάθε κατάστημα, προφανώς και πάλι από τα super markets.

Ουρές και τεράστια ταλαιπωρία στα σούπερ μάρκετ

Εντωμεταξύ, τεράστια ταλαιπωρία έχει προκαλέσει η απεργία διαρκείας των φαρμακοποιών, καθώς οι πολίτες έσπευσαν στα εφημερεύοντα φαρμακεία για τα φάρμακά τους.

Το σκηνικό από το πρωί περιέχει τεράστιες ουρές, ένταση, φωνές και ταλαιπωρία.

Σε αρκετά φαρμακεία μάλιστα, δεν υπάρχουν φάρμακα, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η ταλαιπωρία.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.