ΚΟΣΜΟΣ

Νέες κυρώσεις κατά Ρώσων και οικονομικοί περιορισμοί

Η Ευρώπη αυξάνει την πίεση στον Πούτιν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε τα ονόματα 12 Ρώσων και Ουκρανών στη λίστα των προσώπων στους οποίους επιβάλει κυρώσεις- απαγόρευση έκδοσης βίζας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, λόγωτων πρόσφατων εξελίξεων στην Κριμαία. Ρομπάι: «Εργαλείο πολιτικής και όχι αντιποίνων οι κυρώσεις». Ακυρώθηκε η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. με τη Ρωσία. Εμπάργκο από Visa και Mastercard σε ρωσικές τράπεζες.

«Οι κυρώσεις δεν είναι ένα ζήτημα αντιποίνων. Πρόκειται για ένα εργαλείο πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες. «Στόχος μας είναι να σταματήσουμε τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον την Ουκρανίας» είπε.

Τα 12 νέα ονόματα, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή, περιλαμβάνουν κάποιους «πραγματικά υψηλόβαθμους» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Πλέον ο αριθμός των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις ανήλθε σε 33 που μαζί με τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες επικαλύπτει τον αρχικό στόχο, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η Ε.Ε. έλαβε επίσης μέτρα για την εφαρμογή «οικονομικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών περιορισμών όσον αφορά την Κριμαία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αυτό θα σημάνει «περιορισμό των προϊόντων από την Κριμαία», όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. ακύρωσαν επίσης την προγραμματισμένη για τις 3 Ιουνίου σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία, αλλά δεν προχώρησαν στην επιβολή απ' ευθείας οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Τα μέτρα αυτά θα έρθουν, εάν η Ρωσία κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην Ουκρανία , προειδοποίησαν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. «Βλέπουμε ότι η σκιά των κυρώσεων έχει ήδη μια επίδραση στο επενδυτικό κλίμα της Ρωσίας» είπε χαρακτηριστικά ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν την ταχεία ανάπτυξη της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ ), λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει δική της αποστολή μέσα στις επόμενες ημέρες. «Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο, ισχυρό και συνεκτικό μήνυμα» είπε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Οι 28 της ΕΕ επίσης ψάχνουν τρόπους για την ενίσχυση των σχέσεων με την Ουκρανία και ενθάρρυναν τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομικά πληγείσα χώρα και υποστήριξαν την πρόταση για τη χορήγηση στην Ουκρανία δανείου 1,6 δισ. ευρώ.

Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού (ΕΕ και ΗΠΑ) υπάρχει επιφυλακτικότητα σχετικά με την εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η Ρωσία και η Ε.Ε. βρίσκονται κοντά ως εμπορικοί εταίροι, και πολλά από τα μπλοκ των χωρών της ΕΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την Πέμπτη ότι τα οικονομικά μέτρα «θα μπορούσαν να διαταράξουν την παγκόσμια οικονομία».

Νωρίτερα την Πέμπτη , ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε κυρώσεις σχετικά με βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, εάν η Μόσχα δεν αλλάξει πορεία στο ζήτημα της Ουκρανίας. «Δεν είναι το αποτέλεσμα που προτιμάμε» είπε ο Ομπάμα, προειδοποιώντας , ωστόσο, ότι η ανάπτυξη του ρωσικού στρατού «έγινε με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδρομές στη νότια και ανατολική Ουκρανία». Η Ρωσία πάντως διαβεβαίωσε την Ουάσιγκτον ότι τα παραταγμένα στρατεύματά της δεν θα διασχίσουν τα σύνορα της Ουκρανίας . «Είναι εκεί για ασκήσεις» είπε ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέγκελ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Στο Κίεβο εν τω μεταξύ αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την προσωρινή κυβέρνηση έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για την οικονομική διακυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις.

Στη Μόσχα , ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» για την κατάσταση στην Κριμαία , σε συνάντηση με τον Πούτιν. Ο γ.γ. του ΟΗΕ θα μεταβεί στο Κίεβο για συνομιλίες με την προσωρινή της Ουκρανίας.

Εμπάργκο από Visa και Mastercard σε ρωσικές τράπεζες

Οι εταιρείες Visa Inc και MasterCard Inc διέκοψαν σήμερα απροειδοποίητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για συναλλαγές πελατών πολλών ρωσικών τραπεζών έπειτα από την ανακοίνωση της επιβολής των νέων αμερικανικών κυρώσεων. Η Ουάσινγκτον επέβαλε χθες Πέμπτη συμπληρωματικές κυρώσεις εναντίον 20 Ρώσων για ανάμειξη στην ουκρανική κρίση μεταξύ των οποίων ο Μπορίς Ρότενμπεργκ και ο μεγαλύτερος αδελφός του Αρκάντι, οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει μεγάλα συμβόλαια για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι και είναι συνιδιοκτήτες της τράπεζας SMP και κατά της Rossiya Bank.

Η Rossiya Bank, η οποία είναι στόχος των κυρώσεων της Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ότι η Visa και η Mastercard διέκοψαν προειδοποίητα τις υπηρεσίες τους προς τους πελάτες της τράπεζας. Αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε και η τράπεζα SMP. Η Ε.Ε. επίσης αναμένεται να ανακοινώσει την επιβολή μέτρων εις βάρος της Ρωσίας.

Η Ρωσία, πάντως, προτίθεται να χρησιμοποιήσει αντίμετρα απέναντι στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τη Δύση, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν. «Υπάρχει αυτό που λέμε αμοιβαιότητα, στα Αγγλικά και στα Ρωσικά λέγεται αντίμετρα. Θα είναι συγκρίσιμα και δεν θα αρνηθώ ότι τα εξετάζουμε», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών, ωστόσο, ο Αλεξέι Μοίσεεφ δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει να υπάρξει μεγάλη επίπτωση από τις δυτικές κυρώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και υποστήριξε ότι δεν έχει επιδεινωθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε "απολύτως παράνομες" τις κυρώσεις και είπε ότι αυτές θα υψώσουν τεχνητά φράγματα ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.