ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνέδριο για τον νομπελίστα ποιητή

«Γ. Σεφέρης: Από τη Σμύρνη στην Πόλη»

Μαθητικό συνέδριο για τον μεγάλο Έλληνα νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου.

«Γ. Σεφέρης: Από τη Σμύρνη στην Πόλη»

Το διοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έχει τίτλο: «Γ. Σεφέρης: Από τη Σμύρνη στην Πόλη.»

Μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες ηθοποιοί και δημοσιογράφοι προσεγγίζουν το έργο του Γιώργου Σεφέρη,

Ο ποιητικός λόγος του Σεφέρη και οι νέοι σήμερα, η μελοποιημένη ποίηση του Σεφέρη, ο Σεφέρης εν πλω, μύθοι και μορφές, παρελθόν και παρόν και η αίσθηση της ιστορίας στην ποίηση του Σεφέρη είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Παράλληλα με τις εισηγήσεις ειδικών συμβούλων και μαθητών, θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων από ποιητές, ηθοποιούς, μαθητές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε τόπους που επισκέπτονταν ο Σεφέρης στα ταξίδια του στην Πόλη (Μονή της Χώρας, Μονή Παντοκράτορος, Ρούμελη Χισάρ) και συζητήσεις εν πλω στο Βόσπορο και την Προποντίδα.

Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου με θέμα «Ο Γ. Σεφέρης όπως τον γνώρισα» θα κάνει η Άννα Λόντου, κόρη της Μαρώς Σεφέρη, η οποία και παραχώρησε για το συνέδριο τα αγαπημένα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή: το χαρακτηριστικό καπέλο του, το μπαστούνι του και τις πίπες του.

Μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Σεφέρη θα τραγουδήσει ο δημοφιλής τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας, ενώ μελοποιημένη ποίηση του νομπελίστα ποιητή θα ακουστεί από τη μουσικό – πιανίστρια Μάρω Θεοδωράκη.

Στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη θα απαγγείλουν εκλεκτοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και της τέχνης σε έξι γλώσσες (Ελληνικά, Τούρκικα, Αγγλικά, Γαλλικά, Ρώσικα και Αρμένικα), μεταξύ άλλων και δύο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιοί, η Μαρίνα Ψάλτη και η Κατερίνα Λέχου.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 15 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά), από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο, Λευκωσία και την Πόλη και περισσότεροι από 150 μαθητές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.