ΥΓΕΙΑ

Στα 200.000 τα νέα κρούσματα

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας καλπάζει τα τελευταία 5 χρόνια

Ανοδική πορεία εμφανίζει τα τελευταία πέντε χρόνια η σκλήρυνση κατά πλάκας, μία από τις πιο σοβαρές εγκεφαλικές αυτοάνοσες παθήσεις.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας καλπάζει τα τελευταία 5 χρόνια

Τα τελευταία πέντε χρόνια ειδικότερα, τα κρούσματα έχουν αγγίξει τα 200.000.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ATLAS, του… Τιτάνα που κουβαλά την παγκόσμια επιδημιολογική βάση δεδομένων για την ασθένεια της σκλήρυνσης και τα οποία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της επιστημονικής συνάντησης BRAI.NS 2014, στη Βαρκελώνη, ο αριθμός των ασθενών με διαγνωσμένη σκλήρυνση από 2,1 εκατ. που ήταν το 2008 ανήλθε σε 2,3 εκατ. το 2013.

Όπως γράφει το onmed.gr, το 70% των ασθενών με σκλήρυνση διαγνώστηκαν με τη νόσο στην ηλικία των 20-40 και στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Δρ Άλαν Τόμσον, «είναι καταγεγραμμένα 200.000 νέα περιστατικά της ασθένειας την τελευταία πενταετία, εκτιμάται όμως ότι οι ασθενείς είναι περισσότεροι αλλά δεν έχουν διαγνωστεί». Σύμφωνα με τον ειδικό, οι καταρτισμένοι νευρολόγοι που βάζουν την τελική σφραγίδα στη διάγνωση της σκλήρυνσης και η εξέταση της μαγνητικής τομογραφίας έχουν αποδειχθεί σημαντικά εργαλεία για τον έγκαιρο εντοπισμό των περιστατικών σκλήρυνσης και την αντιμετώπισή τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ATLAS, η αύξηση των ειδικευμένων ιατρών που φτάνει το 30% την τελευταία πενταετία στις ανεπτυγμένες χώρες, συσχετίζεται με τον αυξημένο αριθμό νέων περιστατικών σε αυτές. Πρόκειται για εύρημα που κατά τους ειδικούς καταδεικνύει τη σημασία της στοχευμένης ιατρικής παρέμβασης και της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ασθενών. Ωστόσο, η ιατρική γνώση και οι απεικονιστικές εξετάσεις τελευταίας γενιάς αποτελούν ένα μικρό βήμα στην τεράστια διαδρομή που καλούνται να κάνουν στη συνέχεια οι ασθενείς.

Όπως υπογράμμισε στη διάρκεια της επιστημονικής συνάντησης BRAI.NS 2014, ο κ. Τζον Γκόλντινγk, πρόεδρος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, μόνο ένα στα πέντε κράτη διαθέτει οργάνωση και δομή ώστε να υποστηρίξει τους ασθενείς με σκλήρυνση στην μετέπειτα ζωή τους. Το BRAI.NS 2014 συντονίζεται από επιστημονική επιτροπή εννέα εμπειρογνωμόνων και 45 πανεπιστημιακών, με τη συμμετοχή ερευνητικών κέντρων, ιατρικών εταιρειών για την σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς και Συλλόγων Ασθενών. Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος BRAI.NS 2014 πιστοποιήθηκε από την Ολλανδική Εταιρεία Νευρολογίας, με την υποστήριξη της Ισπανικής Νευρολογικής Εταιρείας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.