ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξανά στην Αθήνα η τρόικα

Και νέα μέτωπα στο «παζάρι» με τους δανειστές

Επί ελληνικού εδάφους συνεχίζονται -μετά το «διάλειμμα» του Eurogroup- οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα: Σκληρό αναμένεται το «μπρα ντε φερ» ανάμεσα στις δύο πλευρές που εμφανίζονται να θέλουν να «κλείσει» η συμφωνία έως την Κυριακή, μόνον που το χάσμα παραμένει μεγάλο και ο χρόνος μοιάζει λίγος.

Και νέα μέτωπα στο «παζάρι» με τους δανειστές

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε την ευρεία «γκάμα» των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι για το 2013 υπήρχαν 896 προαπαιτούμενες δράσεις, εκ των οποίων υλοποιήθηκε το 79%.
Όπως πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός, η συμφωνία που αναμένεται να κλείσει με την τρόικα μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, π.χ. στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Την ώρα όμως που ο Γιάννης Στουρνάρας, έλεγε για τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος ευελπιστώντας να κλείσει η συμφωνία  μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πηγή του υπουργείου απεκάλυπτε πως οι δανειστές «άνοιγαν» και άλλα θέματα: Ζήτημα «εξορθολογισμού» ειδικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων -όπως για παράδειγμα οδοιπορικά και εκτός έδρας- έχει τεθεί στη διαπραγμάτευση, ενώ μοιάζει να υπάρχει μεγάλη «γκρίνια» από την πλευρά των πιστωτών για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Όπως προκύπτει από δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών , οι επικεφαλής της τρόικας θέλουν η όποια διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα και να μην αφορά για παράδειγμα μόνο τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους ενώ εγείρονται και επιπρόσθετες προϋποθέσεις. Από το Μνημόνιο προκύπτει ότι υπάρχει η δυνατότητα διανομής υπό μορφή κοινωνικού μερίσματος  του 70% της υπέρβασης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013. Αν για παράδειγμα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι 1 δισ. ευρώ ( παρ’ ότι εκτιμάται πως θα είναι παραπάνω) , η «απλοϊκή» ανάγνωση οδηγεί σε δυνατότητα της κυβέρνησης να διανείμει κοινωνικό μέρισμα της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μάλλον θα είναι τελικά μικρότερο. Η τρόικα  επισημαίνει ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένο εκ προοιμίου, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δισ. ευρώ όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός και ό,τι περισσέψει στη συνέχεια μπορεί να διανεμηθεί.

Όλα αυτά βεβαίως είναι δείγματα πως -αν κάποια από τις δύο πλευρές δεν κάνει θεαματικά βήματα πίσω- δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία ως την Κυριακή.
Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά ζητήματα, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι παραμένει υπό συζήτηση το θέμα της φορολόγησης υπέρ τρίτων και η μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών.
Σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα τις επόμενες ημέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Μάιο θα έχουμε τα λεφτά». Ο ίδιος τόνισε ότι το ποσό της εκταμίευσης θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και επικυρωθεί από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα, θα ξεκινήσει στο Eurogroup η συζήτηση αφενός για το χρηματοδοτικό κενό και αφετέρου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βάσει της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.