ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Τετάρτη το νομοσχέδιο

Κατεπειγόντως ψηφίζει η Βουλή μέχρι την Πρωταπριλιά

Υποδοχή του Eurogroup στην Αθήνα με ψηφισμένα τα μέτρα επιδιώκει η κυβέρνηση.

Το ορόσημο, ουσιαστικό και συμβολικό, της συνεδρίασης του Eurogroup στην Αθήνα, την 1η Απριλίου, θέλει να προλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει η συγγραφή των διατάξεων, με τη συνδρομή και των εμπλεκόμενων υπουργείων, με στόχο το κείμενο του νομοσχεδίου να είναι έτοιμο τις λίγες επόμενες ημέρες. Επί της ουσίας, ωστόσο, και καθώς η Βουλή θα είναι κλειστεί λόγο της εορτής της 25ης Μαρτίου, το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν την προσεχή Τετάρτη.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα έχει μπροστά της μόλις τέσσερα 24ώρα για τη συζήτηση και ψήφιση των διατάξεων στη Βουλή, καθιστώντας μονόδρομο τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε τα πάντα να έχουν τελειώσει εγκαίρως.

Ως προς τη δομή, οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι αποστάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου από τις διατάξεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οδήγησαν στην ανατροπή του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου να κατατεθεί το σύνολο των διατάξεων σε ένα και μόνον άρθρο. Πλέον, καθώς στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται πιθανότατα και το ζήτημα των τραπεζών, επιλέγεται η διάρθρωση του νομοσχεδίου σε δύο ή τρία άρθρα. Η κυβέρνηση δεν θέλει να αφησει σημαντικά περιθώρια διαφοροποίησης στους βουλευτές, για τον πρόσθετο λόγο ότι και τα μηνύματα που έχει από τους δανειστές είναι ότι η συμφωνία δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Έτσι, περιορίζοντας το πλήθος των άρθρων επιδιώκει να αποφύγει ένα νέο κύκλο... διαπραγμάτευσης, αυτή τη φορά στο εσωτερικό της Βουλής.

Σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη έχει σημάνει συναγερμός ενόψει της κρίσιμης κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Δεδομένου ότι τα μεγάλα αγκάθια αποφεύχθηκαν ή έστω παραπέμφθηκαν στο μέλλον, συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος, Επί του παρόντος, και παρά τις αντιρρήσεις πολλών σε επιμέρους διατάξεις, το σημαντικότερο πρόβλημα ακούει στο όνομα Μάξιμος Χαρακόπουλος. Όπως πρώτο κατέγραψε το Matrix24.gr εδώ και εβδομάδες, ο αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαφωνεί καθέτως με την προωθούμενη ρύθμιση για το γάλα ενώ αναβρασμός επικρατεί και στις ενώσεις παραγωγών στην ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Χαρακόπολου, τη Λάρισα. Ο κ. Χαρακόπουλος, που χθες παρέπεμψε για το απόγευμα της Παρασκευής την ανακοίνωση των προθέσεών του, θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανό να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, πυροδοτώντας μέχρι και σενάρια ανασχηματισμού, που πάντως δεν συγκεντρώνουν, αυτή τη στιγμή, πολλές πιθανότητες υλοποίησης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.